Poljoprivrednici: Nismo proračun gurnuli u minus

Autor: Božica Babić , 07. srpanj 2013. u 22:00
Ratari dobili potpore manje 38 posto/PIXSELL

Potpore isplaćene za 2012. smanjene su od 38 do 70 posto, a 160 obiteljskih gospodarstava zakinuto je za čak 17,5 milijuna kuna, izračunale su dvije udruge poljoprivrednika iz Požeško-slavonske županije.

Ratari su za 2012. dobili potpore manje 38 posto, proizvođači mlijeka 50 posto.

Potpore za integriranu proizvodnju smanjene su 65 posto, dok je gospodarstvima koja se bave kombiniranom stočarsko-ratarskom proizvodnjom isplaćeno manje od 38 do 70 posto u odnosu na prava iz financijske omotnice. Tim podacima udruge poljoprivrednika iz Požeško-slavonske županije opovrgavaju tvrdnju ministra financija Slavka Linića da je proračun u minusu za milijardu kuna zbog poljoprivrednih potpora.S lipnjem je istekao zakonski rok za isplatu potpora, poljoprivrednici su znatno uskraćeni u svojim pravima i nisu odgovorni za manjak novca u državnoj blagajni, ističe Miroslav Kovač, predsjednik Udruge uzgajatelja simentalskog goveda.

Potaknuti učestalim prozivkama o visokim potporama koje su teret državnom proračunu, poljoprivrednici iz Požeštine izradili su križaljku koja ilustrira visinu prava i iznos isplaćenih potpora. Obiteljsko gospodarstvo koje raspolaže sa 86,8 hektara oranica te 1,6 hektara pašnjaka i prošle je godine predalo u otkup 409.022 kilograma mlijeka prema aktualnom zakonu trebalo je dobiti 406.745 kuna, a isplaćeno mu je samo 242.209 kuna, primjer je koji iznose iz udruge Ledina. Jedan od članova, navode dalje, za 82 mliječna grla imao je pravo na 68.552 kune, no isplaćeno mu je 34.065 kuna. Gospodarstvo koje se bavi integriranom proizvodnjom na površini ukupno velikoj 86,8 hektara umjesto zakonskog prava na 69.424 kune dobilo je 25.870 kuna, niže detalje Danijel Šćiran, predsjednik ratarske udruge Ledina.Da bi otklonile dvojbe članstva, te su udruge u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi zatražile objašnjenje modela isplate potpora istaknuvši nekoliko konkretnih upita, kaže Kovač.

Htjeli su od namjerodavnije institucije čuti zašto su potpore za mlijeko i duhan iz nacionalne rezerve prebačene u regionalna plaćanja, gdje mogu doći do podataka o ukupnom broju grla čiji se uzgoj potiče, te količine mlijeka i duhana, ekoloških hektara, odnosno koliko je novca prikupljeno obračunom modulacije za 2012. godinu. Razlog je toj znatiželji izračun koji svjedoči da je 160 obiteljskih gospodarstava zakinuto za 17,5 milijuna kuna. Agenciji su, kaže Kovač, pisali 31. svibnja, a kako odgovor nije stizao, 10. lipnja poslali su požurnicu. Sljedeći dan primili su tek kratak odgovor u kojemu stoji kako je "dopis zaprimljen i urudžbiran te će biti proslijeđen čim bude riješen". Iako je prošlo već mjesec dana, tražena objašnjenja još nisu dobili.

Komentirajte prvi

New Report

Close