Poljoprivredna administracija potroši svaku četvrtu kunu

Za razliku od troška administracije iznos potpora seljacima isti je kao i 2004./PIX Za razliku od troška administracije iznos potpora seljacima isti je kao i 2004./PIX

U deset godina broj zaposlenih uvećan sa 750 na 2600.

Svaka četvrta kuna koju će Ministarstvo poljoprivrede u 2013. potrošiti iz proračunom mu dodijeljenih 3,68 milijardi kuna nije namijenjena poljoprivrednim gospodarstvima za izravne potpore zbog poticanja proizvodnje hrane nego će pokriti plaće i ostale troškove vezane uz zaposlenike. U ministarstvu i još šest njemu priključenih agencija radi ukupno 2600 djelatnika, a ovogodišnji trošak njihova 'administriranja', otkrivaju podaci Ministarstva financija, iznosit će golemih 956 milijuna kuna.

Poljoprivredne potpore proteklih su godina, kako u javnosti tako i na političkoj sceni te posebno kroz žestoke polemike u Saboru nebrojeno puta osporavane kao enorman trošak državne blagajne koji nije donio očekivane efekte u proizvodnji hrane. Međutim, izlistavanje konkretnih financijskih pokazatelja za razdoblje 2004.-2013. iz baze podataka ministarstva koje drži ključ svih državnih financija otkriva da su potpore isplaćene 2004. kao i iznos koji je predviđen za isplatu u 2013. ostale gotovo na istoj razini dok je istodobno trošak administracije koja radi pod kormilom Ministarstva poljoprivrede povećan sa 10,9 na 25,9 posto.

Naime, ukupan proračun ovog ministarstva u 2004. iznosio je 2,08 milijardi kuna, poljoprivrednicima je kroz potpore isplaćeno 1,73 milijarde kuna dok je za cjelogodišnji trošak administracije, a broj zaposlenih vrtio se oko 750 osoba, tada izdvojeno 227 milijuna kuna. Prema dostupnim projekcijama ministarstvo koje već drugu godinu vodi Tihomir Jakovina tijekom 2013. od ukupno raspoloživih 3,68 milijardi kuna na potpore će usmjeriti 1,85 milijardi kuna, a za trošak administracije potrošit će gotovo milijardu kuna.

Iako je na rast broja zaposlenih kroz minulih desetak godina dijelom utjecala prilagodba standardima koja nalaže članstvo u Europskoj uniji, tako Agencija za plaćanja u poljoprivredi osnovana 2006. danas broji 560 djelatnika, a do kraja godine imat će ih 660, javna je tajna da je znatan dio zaposlenih stigao nakon što su pojedine političke opcije zasjele u Banskim dvorima.

Komentari (2)
 • Vortac
  Vortac 12:21 22.4.2013.

  Ministar poljoprivrede u Japanu bi isti dan počinio harakiri da pročita ovakav članak u novinama

 • galico
  galico 12:10 22.4.2013.

  POlitičko kadrovirajne je zasigurno veliko u gornjim sferama..O tome je sve napisano…No ne mislim da većina novca ide na plaće…
  Ako ima 2600 zaposlenih, i da je prosječna bruto plaća 100 000 kuna godišnje (što nema šanse da je…većina administracije osim dužnosnika ima male plaće) radi se o 260 000 milijuna kuna….gdje ide ostatak????
  Pa na materijalne troškove….a tu harače raznorazni građevinari, dobavljači softvera, opreme i razni drugi koji opremaju institucije i bankari koji sve to financiraju i ubiru kamatu a često državi(najčešće bez stvarne potrebe) i prodaju zgrade čiju izgradnju sami financiraju…

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!