Politika poništila ekonomske pluseve

Autor: Jadranka Dozan , 17. srpanj 2016. u 22:00
Predviđanja rasta BDP-a za ovu godinu povećali s 1,2 na 1,7 posto/FOTOLIA

Ni loša ni dobra vijest iz S&P-a.

Potraje li domaća politička kriza i nakon skorih izbora, a pogotovo ako i vanjska kretanja budu potkopavajuća za gospodarski rast, dugoročni kreditni rejting Hrvatske mogao pasti i tri stepenice ispod investicijskog ranga (sa sadašnje dvije tj. ocjene BB).

Nasuprot tome, dobije li na zamahu provedba reformi, gospodarstvo nastavi s oporavkom, a Vlada uspije držati deficit pod kontrolom, izgledi rejtinga bi se s negativnih mogli okrenuti na stabilne. Tako su, ukratko, u agenciji Standard & Poor's opisali značenje odluke da zasad ne diraju ni jedno ni drugo. U novije vrijeme situacija se kod nas u pogledu pozitivnih i negativnih inputa za državni rejting obrnula. Donedavno smo imali političku stabilnost i ekonomske i fiskalne pokazatelje kao utege.

Sada ekonomski parametri ublažavaju rizike koji proizlaze iz političke nestabilnosti: konsolidacija javnih financija ide brže nego što su u toj agenciji predviđali, a gospodarski oporavak, kako ističu, jača. Zbog toga su svoja predviđanja rasta BDP-a za ovu godinu povećali s dosadašnjih 1,2 na 1,7 posto, što je doduše i dalje ispod većine recentnih prognoza. Vladajuća koalicija raspala se nakon samo pola godine na vlasti, ali moguće je da ni u novom parlamentu nitko ne dobije apsolutnu većinu, upozoravaju u S&P-u. Produljenje političke neizvjesnosti, smatraju, ograničava vladinu sposobnost provođenja učinkovitih politika koje bi rezultirale održivim javnim financijama i uravnoteženim rastom.  

Komentirajte prvi

New Report

Close