Politika lijekova ne provodi se dosljedno

Autor: Saša Paparella , 01. lipanj 2016. u 08:00
Podijeljena mišljenja o stanju na tržištu/Fotolia

Dio članova HUP – Udruge proizvođača lijekova upozorava na neracionalnu potrošnju javnih sredstava.

Politika lijekova koja se posljednjih godina u Hrvatskoj vodila, sastojala se jednim dijelom u nedorečenosti pojedinih odredaba Pravilnika, a drugim u njegovoj nedosljednoj primjeni, što je dovelo do neracionalne potrošnje javnih sredstava za lijekove, kaže Marina Pulišić, predsjednica HUP – Udruge proizvođača lijekova i članica Upravnog odbora riječkog JGL-a.

"Rezultat takve politike pokazuje kako su domaći proizvođači lijekova na domaćem tržištu u 2014. imali pad prihoda od 295 milijuna kuna. Domaći proizvođači lijekova zapošljavaju stručnjake, plaćaju poreze i doprinose te dio prihoda vraćaju zajednici kroz investicije, ulaganje u istraživanje i razvoj, zapošljavanje mladih stručnih kadrova te sprečavanje njihova odlaska u inozemstvo. Svjedoci smo da o tome dosad nitko nije vodio računa, stoga očekujemo i vjerujemo da ova Vlada to prepozna", kaže predsjednica Udruge.

Na pitanje u kojoj mjeri JGL uspijeva biti konkurentan na stranim tržištima, odgovara da su, s obzirom na to da svoj brzi organski rast temelje na B2B poslovanju gdje su odabrani segmenti i klaster regije u kojima tvrtka može strateški razvijati svoju konkurentsku poziciju, inozemna tržišta stavljena u fokus. "JGL je kod mnogih multinacionalnih kompanija prepoznat kao tvrtka s velikim potencijalom u tehnološkoj platformi sterilnih otopina te trenutno, osim u EU i CIS-u, najveći potencijal vidimo u rastućim tržištima regija kao što su MENA i ASEAN", naglašava naša sugovornica. Inače, u  vlastita istraživanja i razvoj vlastitih proizvoda sustavno ulažu oko 10 posto ukupnih prihoda.

 

Pulišić

Domaći proizvođači lijekova imali su 2014. pad prihoda od 295 mil. kuna.

"Iza nas su dvije nimalo lake godine uzrokovane sveopćom geopolitičkom krizom na našim ključnim tržištima Rusije i Ukrajine. U isto smo vrijeme realizirali najveće ulaganje u povijesti, gradnju pogona Pharma Valley u vrijednosti 361 milijun kuna. Ukupni prihodi kompanije u 2015. su porasli za 3,27 posto u odnosu na 2014. godinu, na 624,47 milijuna kuna, dok je neto dobit 19,75 milijuna kuna, što je skok od čak deset posto", kaže Marina Pulišić. Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive, naglašava da je farmaceutska industrija u Hrvatskoj prepoznata kao strateška te se od nje očekuje da, uz turizam i ICT sektor, bude okosnica razvoja nacionalnog gospodarstva.

"Tvrtke udružene u HUP – Udruzi proizvođača lijekova zapošljavaju oko pet tisuća radnika, ostvaruju prihode od preko šest milijardi kuna i izvoz im predstavlja više od dvije trećine prihoda. Pliva je uspješan primjer kompanije koja je u proteklih pet godina zabilježila značajna ulaganja u nova postrojenja i rast proizvodnje, ekspanziju izvoza i zapošljavanja. Upravo nedavno obilježen dovršetak najvećeg investicijskog ciklusa u povijesti kompanije, u vrijednosti većoj od milijardu kuna, uvelike doprinosi navedenim pokazateljima", navodi Furjan. Osim u proizvodna postrojenja i visoko sofisticiranu opremu, Pliva je posljednjih godina uložila preko milijardu kuna u istraživanje i razvoj te ukupno otvorila više od 300 novih radnih mjesta.

 

Furjan

Pliva je dovršila investicijski ciklus veći od milijarde kuna.

"Naši prihodi kontinuirano rastu zahvaljujući jačanju izvoza na više od 60 svjetskih tržišta. U 2015. izvoz je iznosio preko tri milijarde kuna, ponajviše u SAD i Rusiju, a ovogodišnji prihodi od izvoza su se približili 90 – postotnom udjelu u ukupnim prihodima, čime smo potvrdili poziciju jednog od najvećih hrvatskih neto izvoznika", naglašava Furjan.  Usprkos brojnim izazovima na domaćem farmaceutskom tržištu, poput izuzetno dugih rokova plaćanja koji za bolnice u prosjeku prelaze i 300 dana, stalnih promjena procedura i regulative te kontinuiranog pritiska na cijene lijekova, Pliva je 2015. svoj portfelj na domaćem tržištu obogatila s 15 novih proizvoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close