‘Politička vlast je 20 godina skrivala Registar kao zmija noge’

Autor: Poslovni.hr , 27. prosinac 2012. u 09:13
Predrag Matić (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Matić smatra i da će se objavom Registra riješiti problemi sa lažnim invalidima.

Ministar branitelja Predrag Matić Fred postao je jedan je od najpopularnijih ministara u Vladi Zorana Milanovića. Naime, Matić je nedavno ispunio svoje obećanje od kojeg se njegovim političkim protivnicima 'dizala kosa na glavi', piše Novi list.

Ministar Matić je objavio je Registar branitelja iz Domovinskog rata. Matić u intervjuu za Novi list odgovara na pitanja koja se tiču njegove 'zone odgovornosti'. Na pitanje o tome kakve će rezutate u konačnici imati objava Registra, ministar odgovara:  'Ne znam. Razgovarao sam s Ravnateljstvom policije, imam dobro suradnju s ministrom policije i glavnim državnim odvjetnikom. Najprije, važno je znati koji postupak treba slijediti ukoliko znate za lažnog branitelja ili invalida. Postupak je isti kao kad prolazite ulicom i vidite da netko pljačka banku. Naravno, nazvat ćete policiju i to prijaviti. Policija takve prijave treba obraditi i kada ima utemeljenja predmet proslijediti Državnom odvjetništvu. Kad ono obavi svoj dio posla i kada mi dobijemo pravomoćno potvrdu da je netko kaznenim djelom došao do nekih prava – tad ćemo reagirati i oduzeti mu ta prava. Prvi dan na ovom poslu sam rekao i to je moj program kao ministra branitelja: želim vratiti braniteljima osmijeh na lice. Želim da prva reakcija na spomen hrvatskih branitelja ne bude nešto loše, nego nešto dobro i izvrsno, nešto čime se građani ove zemlje ponose. Kad se građani ponose braniteljima, onda su ponosni i sami branitelji. Zato smo objavili Registar', pojasnio je ministar Matić.  

Matić smatra i da će se objavom Registra riješiti problemi sa lažnim invalidima. 'Svaki put započinje prvim korakom, a objava Registra je bitan korak i preduvjet da se to riješi. Politička vlast je 20 godina skrivala Registar kao zmija noge. Meni čini zadovoljstvo samo kad se vidi koji su se sve estradnjaci, sportaši i političari uvalili u taj Registar. Tuđman je na kraju rata rekao da je bilo 350 tisuća branitelja, a pronašli smo i njegove stenograme gdje se čudi i na tu brojku od 350 tisuća. Nije mogao vjerovati da je bilo toliko ljudi. Na kraju ih je u Registru 500 tisuća.'

Kako Novi list navodi, u medijima su objavljeni istupi pravnika koji tvrde da se objavom Registra neće postići ništa, budući da je nastupila zastara za kaznena djela falsificiranja rješenja koja su 'lažnjaci' dobili da bi se ugurali među branitelje i invalide Domovinskog rata.   'To ne može ući u zastaru. Zdrava logika ne dopušta mi misliti da u zastaru može ući nešto što je stečeno kriminalnim djelom. Zakoni su tu da se mijenjaju ako je to zapreka. Ako je zastarjelo i tu se mora pronaći način. Moj odgoj i svjetonazor govore da kriminal ne može zastariti', zaključio je ministar Matić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

e moj matiću. još živiš u 90 desetim, kao i mnogi dragovoljci. povucite crtu i zaboravite nepravdu, jer je nikada ispraviti nećete. ko je jamio, jamio je. krivo postavljate problem. tko je dao zeleno svjetlo za ovaj nered neka snosi odgovornost i posljedice. ejjjjjj… prošlo je 20 godina, nisu 90 desete.

New Report

Close