Političari za sukob interesa platili 400 tisuća kuna kazne

Autor: Poslovni.hr , 18. srpanj 2017. u 11:43
Foto: Robert Anić / Pixsell

U 2016. godini najveći broj postupaka pokrenut je zbog povreda obveze podnošenja izvješća o imovinskom stanju i o izvorima i načinu stjecanja imovine.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa tijekom 2016. godine održalo je 40 javnih sjednica na kojima je doneseno 113 konačnih odluka o sukobu interesa dužnosnika, 87 odluka o nepokretanju postupka i 71 nova odluka o pokretanju postupka, stoji u izvješću o radu ovog povjerenstva za prošlu godinu, a koje je Vlada RH nedavno usvojila.

Kako piše Glas Slavonije, zanimljivo je kako su prošle godine zaprimljena 2033 izvješća o imovinskom stanju dužnosnika, za razliku od 2015., kada je bilo 805 izvješća.

Povjerenstvo ovo gotovo trostruko povećanje tumači kao posljedicu provedbe parlamentarnih izbora u studenome 2015. i prijevremenih parlamentarnih izbora u rujnu 2016. Lani je u odlukama kojima je utvrđena povreda Zakona o sprječavanju sukoba interesa ukupno izrečeno 403.000 kuna sankcija obustave isplate dijela mjesečne netoplaće dužnosnika. Ujedno je riješen 181 predmet u povodu podnesenih zahtjeva za davanjem mišljenja Povjerenstva. Provjerom podataka upisanih u Registar dužnosnika utvrđeno je da 133 dužnosnika nisu u Zakonom propisanom roku ispunili obvezu podnošenja izvješća o imovinskom stanju. No, prema ovom izvješću čini se kako su se dužnosnici ipak naučili ispunjavati ovaj obrazac, jer u 2015. godini prilikom podnošenja 46 posto izvješća, obrazac nije bio potpuno ili ispravno ispunjen, dok je u 2016. godini taj broj upola manji, odnosno samo 21 posto izvješća nije podneseno u potpuno i ispravno ispunjenom obrascu.

Inače, u 2016. godini najveći broj postupaka pokrenut je zbog povreda obveze podnošenja izvješća o imovinskom stanju i o izvorima i načinu stjecanja imovine. Osim navedenog i dalje se razmjerno značajno veći broj postupaka pokreće zbog mogućih povreda zabrane članstva dužnosnika u upravnim tijelima i nadzornim odborima trgovačkih društava, upravnim vijećima ustanova, odnosno nadzornim odborima izvanproračunskih fondova. Također, tijekom 2016. godine doneseno je devet presuda prvostupanjskih upravnih sudova kojima se odbijaju tužbeni zahtjevi dužnosnika i potvrđuju donesene odluke Povjerenstva koje su time postale konačne i pravomoćne. 

Komentirajte prvi

New Report

Close