Policija u lovu na službenike s lažnim diplomama

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2018. u 10:22
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U odgovoru na upit Ministarstvu uprave napominje se da je od ukupno 576 jedinica lokalne i područne samouprave potpuna provjera izvršena u njih 512.

Ministarstvo uprave je od svih jedinica lokalne i područne samouprave zatražilo provjeru vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma, točnije isprava o stupnju obrazovanja i struci njihovih službenika i namještenika upravnih tijela hrvatskih općina, gradova i županija, piše Glas Slavonije.

Dostavljene su im pisane upute za postupanje, a kontinuirano se obavljaju i usmeni razgovori s lokalnim dužnosnicima i ovlaštenim službenicima upravnih tijela radi rješavanja određenih pitanja koja se pojavljuju tijekom postupka provjere.

U odgovoru na upit Ministarstvu uprave napominje se da je od ukupno 576 jedinica lokalne i područne samouprave potpuna provjera izvršena u njih 512, navodi Glas Slavonije. Do sada su u tom postupku utvrđene ukupno 22 nevjerodostojne isprave. U preostale 64 jedinice u tijeku je poduzimanje radnji u svrhu provjere.

– Za isprave izdane u inozemstvu zatražena je provjera preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova i čekaju se odgovori nadležnih institucija. Za neke je isprave zatražena provjera od nadležnih arhiva, s obzirom na to da ustanove koje su izdale isprave više ne postoje ili su službene evidencije uništene u ratom zahvaćenim područjima. A kod nekih se jedinica pojavio i problem plaćanja troškova provjere vjerodostojnosti isprava, pojašnjavaju u Ministarstvu uprave. Naime, pojedini fakulteti i srednje škole počeli su naplaćivati takve usluge, a jedinice lokalne i regionalne samouprave nisu imale predviđena ta sredstva u proračunu.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Ja ću uskoro donijeti Odluku…………DA VIŠE NE ZAPOŠLJAVAMO DJELATNIKE iz Općina i
Gradova , gdje prirezi i porezi nisu smanjeni na razumne okvire.
To je Grad Čakovec, Grad PRELOG I Općina Šenkovec….pa, nek idu vraž-ju mate–r—- i nek
im puni proračun tko hoće..mi nećemo!


I kad ih ulove nikome ništa!

Upravo tako.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak izjavio je u četvrtak da je gradska uprava vrlo iznenađena mišljenjem Ministarstva uprave da Grad nema pravnu osnovu za podizanje tužbi protiv zaposlenika koji su zahvaljujući krivotvorenim dokumentima o razini stručne spreme godinama primali plaću veću nego što su trebali, te je najavio dodatne konzultacije jer ne žele odustati od toga da novac vrate u gradsku blagajnu.

Grad Bjelovar je prema naputku Ministarstva uprave ovog ljeta proveo provjeru diploma i svjedodžbi za zaposlenike gradske uprave, ali i svih ustanova i poduzeća koja se financiraju iz gradskog proračuna. U gradskoj upravi otkrivena su dva zaposlenika s krivotvorenim dokumentima – jedan je krivotvorio svjedodžbu, a drugi diplomu pravnog fakulteta. Obojica su dobila otkaz po sili zakona jer nisu imali stručnu spremu koja se tražila za zanimanja na koja su se prijavili i dobili posao. Kasnije je utvrđeno i da su diplome krivotvorila petorica zaposlenika Javne vatrogasne postrojbe, no oni su zadržali posao jer i dalje ispunjavaju sve uvjete za svoja radna mjesta.

Svu dokumentaciju Grad Bjelovar je proslijedio Državnom odvjetništvu, a od Ministarstva uprave zatražili su mišljenje o mogućnosti da sudskim putem zatraže razliku u visini plaće koja im je isplaćivana temeljem krivotvorenih dokumenata.

Ministarstvo uprave međutim smatra da nema osnove za podizanje tužbi. “Prije prestanka službe, službenik je ostvarivao pravo na plaću temeljem rješenja o rasporedu kojim je utvrđeno, između ostaloga, radno mjesto na koje je raspoređen te podaci o plaći. Sukladno navedenom, mišljenja smo da nema pravne osnove za primjeru pravila o stjecanju bez osnove, odnosno za povrat sredstava koja su službeniku isplaćena za plaću,” Stoji u odgovoru.

Kupujte diplome kod ovlaštenih osoba sa fakulteta.

Glupost, u tekstu se nigdje ne spominje policija, naslov je tu samo da potakne na klikanje….

New Report

Close