Policija otkrila kako možete otkriti lažne prodavače, policajce, poštare…

Autor: VLM , 14. svibanj 2019. u 12:54
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca – poručuje policija.

Lažna prodavačica masažera okrala je 51-godišnjakinju u njezinu stanu u Vukovarskoj ulici u Osijeku, u nedjelju popodne.

– Nepoznata ženska osoba došla je u stan 51-godišnjakinje i na prodaju joj je ponudila masažer. Prilikom izlaska iz stana, iskoristila je nepažnju 51-godišnjakinje te joj ukrala nakit vrijednosti više tisuća kuna – izvijestila je policijska uprava osječko-baranjska.

– U posljednje dvije – tri godine pojavio se novi oblik prijevare, najčešće usmjeren prema građanima starije životne dobi. Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca – poručuje policija.

Čest je slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge, kao što su mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala, ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare…

– Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara. Žrtve prijevare ne rijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prevari – upozoravaju u PU.

Kako bi se slične prijevare spriječile, policija poziva građane da se pridržavaju savjeta, odnosno ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.

– Ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze, zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje. Zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično). Odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete. Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji – zaključuju u PU osječko-baranjskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close