Policija: Očevid u CIOSU kad se steknu uvjeti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2014. u 09:00
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Očevid u slučaju požara u skladištu tvrtke CIOS na zagrebačkom Jankomiru još nije počeo, a ako ga bude, počet će kad se za to steknu uvjeti, potvrdila je Hini zagrebačka policija.

Očevid u slučaju požara u skladištu tvrtke CIOS na zagrebačkom Jankomiru još nije počeo, a ako ga bude, počet će kad se za to steknu uvjeti, potvrdila je Hini zagrebačka policija.

U jučerašnjem požaru u skladištu tvrtke CIOS na Jankomiru lakše su ozlijeđene tri osobe. Osim, vatrogasca kojem je zbog lakše ozljede oka pomoć pružena u Rebru, prva pomoć je na mjestu događaja pružena 25-godišnjaku i 41-godišnjaku, najvjerojatnije jer su se 'nagutali' dima.

Požar, koji je iz neutvrđenih razloga izbio jučer oko 13,30 sati, sinoć je lokaliziran, a sada ga se detaljno gasi što bi zbog velike količine zahvaćenog materijala moglo potrajati dva dana.

Preliminarni rezultati analize uzoraka tla i povrća iz vrtova u blizini CIOS-a u Jankomiru, koje je jutros izuzeo Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", ne ukazuju na prisutnost potencijalno štetnih spojeva za ljudsko zdravlje.

Nakon smjene vatrogasaca na terenu je i dalje Javna vatrogasna postrojba s 40 profesionalnih vatrogasaca i 12 vozila, Vatrogasna zajednica Grada Zagreba sa 40 dobrovoljnih vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Sesvete, Kustošija, Hrašće, Mala Mlaka, Dragonožec, Kupinečki Kraljevec, Šestine i Črnomerec.

Djelatnici Čistoće, podružnice Zagrebačkog holdinga, i dalje su na terenu s tri cisterne. Zagrebačko Gradsko društvo Crvenog križa doniralo je i dostavilo 500 litara vode za vatrogasce i ostale pripadnike gradskih žurnih službi na požarištu.

Kiša koja je povremeno padala u Zagrebu pomogla je oboriti čestice dima, ali ne i ugasiti vatru. Prema grubim procjenama, požarom je zahvaćeno oko 10 tisuća kubika materijala.

Vatra je izbila na otvorenom skladištu Centra za reciklažu, članice CIOS grupe, zahvativši opasne komponente koje se izdvajaju iz otpadnih vozila prije prešanja i daljnjeg recikliranja. Ministarstvo zdravlja ukinulo je jutros preporuku stanovnicima da ne izlaze iz svojih kuća i stanova, no i dalje ih upozorava da je potrebno izbjegavati izlaganje dimu u neposrednoj blizini požarišta. Novi nalazi analiza zraka bit će dostupni tijekom dana te će građani pravodobno biti obaviješteni o daljnjem razvoju događaja.

Zasad je poznato da u požaru nisu stradala postrojenja niti objekti. Prema prvom uvidu, izgorjeli su otpadni materijali na otvorenom, većinom prešani metalni i plastični dijelovi prethodno izdvojeni iz otpadnih vozila.

Sindikat policije Hrvatske upozorio je da policajci, koji su bili upućeni u pogon tvrtke CIOS u Jankomiru, nisu bili opremljeni adekvatnom zaštitnom opremom, a povučeni su s intervencije nakon upozorenja sindikata da se time ugrožava njihovo zdravlje.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor optužio je zagrebački SDP i SDP-ovog ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića da su odgovorni za jučerašnji požar u CIOS-u na Jankomiru i ustvrdio da zbog toga moraju snositi političku odgovornost.

Pripuz: Najvažnije je da u CIOS-u nije bilo žrtava

Predsjednik uprave CIOS grupe Petar Pripuz izjavio je večeras kako je najvažnije da je požar u Jankomiru prošao bez ljudskih žrtava, posljedica za ljudsko zdravlje i da je, kako pokazuju mjerenja, zagađenost okoliša na najnižoj razini, te da u tom smislu nema razloga za nagađanja kada je upućen poziv vatrogascima.

"Manipulirati pozivima kada su upućeni i kad su vatrogasci došli sad je neprimjereno", rekao je Pripuz HTV-ovom Dnevniku, te poručio kako je lako uočiti preko kamera kad je poziv upućen i kad su vatrogasci stigli.

Ustvrdio je da su sigurnosne mjere u CIOS grupi na najvišoj razini te kako su one u skladu sa zakonima Republike Hrvatske i direktivama Europske unije. "Mi smo sve poduzeli što je bilo u našoj moći, no vjetar je bio toliko jak da je prouzročio to što je prouzročio", rekao je Pripuz.

Napomenuo je i kako su sve državne i gradske inspekcije utvrdile da su zaštitne mjere radnika bile na razini.

Po Pripuzovim riječima radnici su prošli obuku za ovakve situacije, jer inače ne bi mogli dobiti dozvolu.

Istaknuo je kako sada ne želi prejudicirati tko je kriv za ovaj požar i zašto se to dogodilo. "Očekujemo policijski očevid pa ćemo se nakon toga očitovati priopćenjem za javnost", najavio je predsjednik uprave CIOS-a.

Pozdravio je i odluku ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića i inspekcije o zabrani rada dok se sanacija požarišta ne završi. Kad se završi očevid i postupak bude završen počet ćemo raditi, rekao je Pripuz.

Komentirajte prvi

New Report

Close