Policija objavila važno upozorenje vezano uz PIN-ove bankovnih kartica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. listopad 2015. u 13:42
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Prevaranti su, prema policijskim tvrdnjama, svoje žrtve najprije kontaktirali telefonom, predstavljali se kao zaposlenici banaka…

Policija je upozorila građane, posebno starije dobi, da nikome ne otkrivaju svoje PIN-ove bankovnih kartica, jer su u posljednje vrijeme na zagrebačkom području zabilježili više prijevara u kojima su lažni bankarski djelatnici ispraznili račune lakovjernih osoba.

Prevaranti su, prema policijskim tvrdnjama, svoje žrtve najprije kontaktirali telefonom, predstavljali se kao zaposlenici banaka i 'upozoravali' da im je netko ukrao ili pokušao ukrasti novac s računa. U razgovoru su tražili i da pripreme kartice te brojeve PIN-a i predaju ih navodnom zaposleniku banke koji bi potom došao na njihovu adresu, uz izliku da kartice uzima kako bi spriječio daljnje zlouporabe. No, kada bi se dočepali kartica prevaranti su s računa svojih žrtava podizali sav raspoloživ novac.

"Kako bi spriječili počinjenje ovakvih kaznenih djela, upozoravamo građane da nikome, ni telefonom, ni direktno, ne govore svoje PIN-ove, čak niti službenicima u banci te da nikome ne daju svoje kartice jer postoji velika vjerojatnost zlouporabe", izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

Također su upozorili i na "krađe počinjene na drzak način", u kojima se počinitelji lažno predstavljaju kao zaposlenici javnih poduzeća ili prodavači kako bi ušli u stan gdje iskorištavaju nepažnju vlasnika i kradu novac ili nakit. "Počinitelji ovakvih kaznenih djela su većinom mlađe muške ili ženske osobe starosti od 20 do 30 godina", kažu u policiji.

"Savjetujemo građane da u stan ne puštaju nepoznate osobe i da prethodno dobro provjere tko je osoba koja želi ući u njihov stan. Ne ostavljajte ih bez nadzora, olakšavajući im na taj način činjenje kaznenog djela. Ukoliko bi ipak došlo do počinjenja kaznenog djela, građane savjetujemo neka pokušaju upamtiti što više detalja o izgledu osobe i odmah obavijeste policiju na broj 192", preporučuje policija.

Komentirajte prvi

New Report

Close