Policajci će dobiti veće ovlasti

Autor: Poslovni.hr , 28. travanj 2019. u 11:26
Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Prijedlog Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, kod uporabe sredstava prisile, predviđa novinu u postupanju policije prema pokretnim uređajima na daljinsko upravljanje.

Zakonske izmjene koje su trenutačno u saborskoj proceduri policiji bi mogle donijeti neke nove ovlasti, poput dopuštanja pucanja u dronove te korištenje službenih vozila kao sredstava prisile, odnosno mogućnost da i automobilima fizički zaustave kriminalce.

Kako piše Glas Slavonije, prijedlog Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, kod uporabe sredstava prisile, predviđa novinu u postupanju policije prema pokretnim uređajima na daljinsko upravljanje.

Naime, u važećem zakonu nije predviđeno nikakvo postupanje policije prema takvim uređajima, jer oni u vrijeme izrade i stupanja na snagu tog zakona nisu bili u masovnijoj uporabi i nisu se pojavljivali u svakodnevnom životu.

Kako su ovakvi uređaji danas česti i mogu se pojaviti kao sredstvo ugrožavanja sigurnosti, počinjenja kaznenih djela ili prekršaja, predložena je dopuna zakona novim člankom kojim se omogućuje uporaba sredstava prisile ili drugih sredstava za ometanje prema pokretnom uređaju koji je daljinski upravljan ili programiran, ako na drugi način nije moguće spriječiti kazneno djelo, prekršaj, ili otkloniti opasnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close