Policajac i odvjetnik među glavnima u hobotnici koja je od osiguranja izvukla više od 2 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. prosinac 2016. u 12:48
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Uskok sumnja da su četvorica optuženika i druge nepoznate osobe međusobno namjerno izazivali prometne nezgode u koje je bilo uključeno više vozila koja je pronalazio vođa skupine.

Uskok je podigao optužnicu protiv 147 hrvatskih državljanatereteći ih da su od veljače 2014. na namještenim prometnim nesrećama iz osiguravajućih društva izvukli više od dva milijuna kuna.

Uz dvojicu organizatora tog zločinačkog udruženja glavni osumnjičenici su i zagrebački policajac i odvjetnik, objavio je u petak na internetskim stranicama Uskok, koji optužene tereti za primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, te prijevare i zlouporabe osiguranja.

Prvookrivljenog terete da je od veljače 2014. do rujna 2015. povezao policajca i odvjetnika te još  petoricu osumnjičenika  s ciljem da od osiguravajućih društava bez osnove ishode isplate po policama osiguranja od automobilske odgovornosti te time pribave znatnu nepripadnu dobit.

Uskok sumnja da su četvorica optuženika i druge nepoznate osobe međusobno namjerno izazivali prometne nezgode u koje je bilo uključeno više vozila koja je pronalazio vođa skupine.

Organizatori skupine su osobno te putem drugih nepoznatih posrednika, pronalazili i angažirali za novčanu naknadu od 750 do 3500 kuna fiktivne oštećenike koji su neposredno uoči ili nakon fingirane nezgode dovezli na mjesto događaja, predstavljajući se kao stvarni sudionici prometne nezgode.

Mjesto i vrijeme fingiranih nezgoda glavni osumnjičenici su određivali prema postajnom području i rasporedu rada okrivljenog policajca, nakon čega su ostvarivali fingirane nezgode.

Pritom su se kretali svojim vozilima u blizini vozila koja su sudjelovala u izazivanju prometne nezgode da ne bi došlo do naleta i oštećenja drugih vozila čiji vozači s njima nisu bili u dogovoru.

Osumnjičeni policajac je izlazio na mjesto događaja te sačinjavao službene zabilješke i zapisnike o očevidu te izvješća o počinjenom prekršaju iz čega je proizlazilo da su nezgode prouzročene nepropisnom vožnjom fiktivnih krivaca, iako je znao da se radi o namjerno izazvanim nezgodama s unaprijed određenim mjestima, sudionicima, dinamikom i posljedicama.

Za svaku lažiranu prometnu nesreću policajac je primao iznose od tisuću do tri tisuće kuna.

Policajac je policijskoj referadi podnosio izvješća i prekršajne naloge protiv fiktivnih krivaca kako bi se utvrdila pravna osnova za prihvaćanje odgovornosti od automobilskog osiguranja.

Organizatori su fiktivne oštećenike upućivali na Odjel za hitan prijem Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice radi obavljanja liječničkih pregleda na kojima su simulirali bolove u predjelu vrata i glave, strahove i smanjene životne aktivnosti.

U ime fiktivnih oštećenika, a sve prema dogovoru, zahtjeve za naknadu štete podnosio je osumnjičeni odvjetnik. Glavni organizator je radi prikrivanja kriminalne aktivnosti odvjetnika dio fiktivnih oštećenika upućivao da naknadu traže preko drugih odvjetnika koji nisu imali saznanja o njihovim stvarnim nakanama.

Uskok navodi da osiguravajuća društva nisu imala razloga sumnjati u dostavljene zahtjeve, prijave, medicinsku dokumentaciju, službene zabilješke i zapisnike o očevidu zbog čega su isplatila najmanje 2,1  milijuna kuna, te oko 190 tisuća kuna na ime odvjetničkih troškova. Pripadnici zločinačkog udruženja pribavili su nepripadnu korist od najmanje 1,6 milijuna kuna koje su podijelili nakon što su fiktivnim oštećenicima isplatili oko 184 tisuće kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close