‘Pokušat ćemo dogovoriti neke vrlo radikalne poteze koji će olakšati privlačenje investicija’

Autor: Agencija VLM , 22. travanj 2014. u 14:59
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Prilikom današnjeg boravka u Rijeci Pusić je, govoreći o najavljenom Vladinom paketu mjera do 2016. godine, pa i mogućim novim porezima na prihodovnoj strani.

U Rijeci je danas između Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Sveučilišta u Rijeci potpisan Sporazum o suradnji u razvoju obrazovnih i znanstvenih programa. Potpisnici sporazuma su prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić i rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin.

Prilikom današnjeg boravka u Rijeci Pusić je, govoreći o najavljenom Vladinom paketu mjera do 2016. godine, pa i mogućim novim porezima na prihodovnoj strani potvrdila da su predviđeni u toj godini, dodavši kako je svrha svega smanjivanje deficita. Napomenula je kako sve te mjere nemaju smisla bez agresivnog privlačenja investicija, o čemu će se upravo ovoga tjedna razgovarati.   

– Pokušat ćemo dogovoriti neke vrlo radikalne poteze koji će olakšati privlačenje investicija i Hrvatsku učiniti zanimljivijom. Kroz investicije zarađujemo više, jača prihodovna strana, a ukoliko kroz to možemo smanjiti deficit, onda mnoge od ovih mjera koje se odnose na rezanje ili na uvođenje novih poreza nisu potrebne. Ako se s investicijama ne uspije, i takve su mjere, naravno, potrebne – kazala je Pusić.

Na pitanje o kakvim se radikalnim potezima radi, dodala je kako se mnogo toga može preuzeti od nama relevantnih, konkurentnih zemalja u našoj neposrednoj blizini, članica EU, srednje i jugoistočne Europe s kojima se Hrvatska mjeri, a sve kako bi se učinila konkurentnom i privlačnom za investicije.    

Nakon već jednog održanog, najavila je još dva sastanka s grupom investitora, na kojima govore o poteškoćama koje imaju prilikom ulaganja u Hrvatsku. Ponovila je kako uspostavljaju tijesnu suradnju, uključujući i imenovanje konkretnih osoba za vezu, da bi se barem teškoće koje proizlaze iz nedovoljno brzog funkcioniranja uprave i neefikasne primjene postojećih zakona mogle odmah ukloniti, a onima strukturalne prirode upravo treba dogovoriti način uklanjanja.

– Ove su mjere u tijesnoj vezi s modelom smanjenja ili kontrole deficita EU, one obavezuju Hrvatsku bez obzira tko je u nekom trenutku na vlasti. Ukoliko se ne smanji deficit, to povlači sankcije financijske prirode – odgovorila je Pusić na pitanje o mjerama do 2016. i obavezi  neke buduće Vlade da ih se pridržava. Ova vlast pokušava kuću dovesti u red što se tiče smanjenja deficita – kazala je Pusić naglasivši kako je u ovome trenutku apsolutni imperativ povećati prihode kroz investicije.

Na pitanje o tome koliko je zadovoljna radom Vlade, budući je dug narastao na 67 posto BDP-a, odgovorila je da je zadovoljna, jer je Vlada vrlo pošteno pristupila raščišćavanju svega što je bilo ispod tepiha, suočavanju s stvarnom situacijom,  problemima koji su trebali biti ranije riješeni.     

– Vlada je tome pristupila kao netko tko zaista želi kuću dovesti u red, a ne kao netko tko se samo bavi odnosima s javnošću i gleda kako će preko plota uhvatiti još jedan mandat – kazala je Pusić napomenuvši kako drži povijesnim što su Hrvatsku stavili na energetsku kartu Europe. U ovom trenutku cijela regija dobiva dodatno na značaju, kazala je. Na pitanje o mogućem uvođenju poreza na nekretnine od kojega ministar Linić ne odustaje, Pusić je dodala kako ga u ovome mandatu neće biti, niti je planiran.   

– Sve što će u sljedećem mandatu biti ovisi o tome hoćemo li uspjeti s investicijskom politikom, otvaranjem Hrvatske za investicije. Ako ostanemo tako komplicirani i teški, onda nije dobro. Ako uspijemo napraviti dramatično pozitivniju investicijsku klimu, onda imamo to kao proširenje baze za prihode – zaključila je Pusić.

Komentirajte prvi

New Report

Close