Pokušaj mirenja propao, fakulteti idu u štrajk

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2019. u 10:19
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pokušaj mirenja Vlade i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja u ponedjeljak ujutro je propao, a fakulteti u četvrtak kreću sa štrajkom.

Ministar rada Josip Aladrović kazao je nakon sastanka kako ono što su sindikati tražili Vladi nije prihvatljivo dok je sindikalist Igor Radeka ustvrdio kako im na sastanku "nije ponuđeno doslovno ništa".

"Ne možemo razgovarati o onome što se događalo na sastanku. Međutim, ono što su sindikati tražili nama nije prihvatljivo. Ovdje ne govorimo o kolektivnom pregovaranju, nego o jednostranom zahtjevu od strane sindikata na koji mi, s obzirom da smo razložili plan dizanja plaća u narednom razdoblju, ne možemo pristati i mirenje je završilo tako da nismo postigli dogovor", ustvrdio je resorni ministar Aladrović.

Štrajk, najavio je Radeka nakon jutrošnjeg sastanka, počinje u četvrtak. "Svaki tjedan najmanje ćemo jedan dan biti u štrajku. Pozivamo nenastavno i nastavno osoblje, pozivamo sve zaposlene da se pridruže štrajku" rekao je Radeka koji je uvjeren da će cijeli sustav biti u štrajku.

Još prošlog tjedna sindikat je najavio za četvrtak jednodnevni štrajk. Traže povećanje plaća dijelu članova s najnižim plaćama, a kako bi se otklonile razlika između radnih mjesta u sustavu znanosti i obrazovanja te istovrsnih radnih mjesta u sustavima javnih službi. 

Danas štrajkaju osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj, odnosno u svim županijama uključujući i Grad Zagreb. Čelnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja napravili su plan štrajka do blagdana Svih svetih, a onda će, kažu, i do kraja polugodišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close