Pokretna robotizirana ruka koja pomaže imobiliziranim i nepokretnim osobama

Autor: Ivan Tominac , 10. prosinac 2018. u 21:59
Marina Previšić, Karka Štimac i Irena Prpić Borna Filić/PIXSELL

Inovativni proizvod trebao bi pomoći u rješavanju problema deficitarne medicinske skrbi.

U velikom broju projekata pristizali su i oni za kategoriju Poduzetne Hrvatske, a svoju priliku u tom smislu vidjele su i Marina Previšić, Irena Prpić i Karla Štimac, studentice treće godine poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Za natječaj Hrvatska pamet Hrvatskoj čule su na fakultetu što ih je zaintrigiralo i potaknulo na osmišljavanje i razvijanje vlastite ideje. ‘’Ovakve projekte trebalo bi podupirati i nadalje jer predstavljaju izvrsnu priliku da studenti istaknu sve svoje vještine, pokažu se kao budući inovatori i zalog za svjetliju budućnost’’ počinju priču studentice.

Iako studentice ekonomije, spremno su se otisnule u STEM područje i osmislile projekt Robot X koji predstavlja pokretnu robotiziranu ruku. ‘’Naš projekt naziva Robot X predstavlja pokretnu robotiziranu ruku koja bi služila kao pomoć prvenstveno imobiliziranim i nepokretnim osobama i omogućila im lakšu svakodnevicu. Ideja je nastala promatrajući probleme sve većeg broja starije populacije kojoj je ovakva pomoć najpotrebnija, kao i deficitarne medicinske skrbi koju bi proizvod dijelom nadomjestio’’ objašnjavaju studentice čiji projekt, ne samo što je tehnološki zahtjevan, već ima zadatak unaprijediti i kvalitetu života. Žiri projekta Hrvatska pamet Hrvatskoj bio je prvi tim stručnjaka kojem su predstavile svoje projekt, a ono što su predstavile razvijale su i nekoliko mjeseci. Pritom su se pokušale orijentirati na potrebe ciljne skupine potrošača kojoj bi olakšale bazične aktivnosti svakodnevice.

Njihova vjera u projekt ne jenjava, a neovisno o natječaju, spremne su i dalje vrijeme ulagati u ovaj projekt u nadi da će se u izvjesnom vremenu pozicionirati na tržištu. ‘’Budući da smatramo da je proizvod itekako moguće razviti i zainteresirati veliku skupinu potrošača, uz potrebna financijska sredstva i stručnjake koji bi sudjelovali u izradi proizvoda i njegovih funkcija, imamo ambicije dalje razvijati proizvod’’ ističu one.

Sami cilj projekta jest zadržati mlade talente u Hrvatskoj i tako smanjiti postotak migracija, u ovom slučaju primarno mladih i visokoobrazovanih ljudi, a u svoju budućnost upravo ovdje vjeruju i ove buduće ekonomistice. ‘’Nadamo se ostanku u Hrvatskoj u kojoj će poslovnih prilika poput ove biti sve više i u kojoj će pokretači gospodarskog razvoja biti mladi i ambiciozni stručnjaci’’, zaključuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close