Pokrenuli čak 2409 ovrha i 11 hipotekarnih tužbi

Autor: Agencija VLM , 04. ožujak 2013. u 11:47
Ilustracija; Photo: Kristina Stedul Fabac/Vecernji list

Neplatišama otkupa stanova ne mora se osigurati alternativni smještaj, tako da u tom slučaju doslovno mogu završiti na ulici.

Iako je intenzivniji proces podnošenja ovrha protiv neplatiša računa karlovački Inkasator započeo još 2008. godine danas se iznos potraživanja znatno pribiližio deset milijuna kuna. U 2009. godini bilo je 1298 ovrha ukupnog iznosa 5,027.953 kune. Samo tijekom prošle godine pokrenuto je čak 2409 ovršnih postupaka ukupno vrijednih 8,251.806 kuna.

Bez iznimaka

–Odgovorno tvrdim da ne postoji više niti lipa duga koji iznosi više od 500 kuna, uvećanog za poslijednju ratu koji, nije utužen. Ljudima koji imaju teškoća s preživljavanjem omogućili smo nagodbe i obročne otplate, no svi moraju znati da se računi moraju platiti, ali i da nije riječ o novcu Inkasatora, nego od subjekata za koje vršimo naplatu. Danas naplatu obavljamo za Grad Karlovac, tvrtke Vodovod i kanalizacija, Čistoća, Hrvatske vode, ali i za Republiku Hrvatsku, te za račune zgrada koje održavamo. Prikupljen novac transferira se njima – rekao je direktor Nikola Rogoz.

Naglašava i kako je pokrenut proces hipotekarnih tužbi vezan za građane koji žive u stanovima sa stanarskim pravom, a ne podmiruju troškove otkupa. Od 116 evidentiranih dužnika, čak 96 je reagiralo na opomene, platilo je dugove ili dogovorilo obročnu otplatu. Ostali slučajevi još su otvoreni.

–Kod osam postupaka u tijeku su ostavine, pa čekamo okončanje tih slučajeva. Nažalost, protiv 11 na kraju će se ipak podnijeti hipotekarne tužbe. Znam da je danas kriza i da je riječ o iznimno teškim postupcima. No, na kraju moram reći kako se ovaj proces može zavšiti rečenicom kojom se završava i hipotekarna tužbe. Tamo stoji da u ovakvim slučajevima ni država ni Grad nemaju obavezu tim ljudima osigurati alternativni smještaj –naglasio je Rogoz.

U poslovanju Inkasatora izdvojio je i proces potpisivanja ugovora za izvođenje radova na zgradama kojima je tvrtka upravitelj. Dokumentaciju za niz poslova na održavanju zgrada podigle su 53, uglavnom male tvrtke i obrti. Njih 52 predalo je prijave, a uskoro će ugovore potpisati 48 poslovnih suradnika Inkasatora.

Traže kvalitetu

–Riječ je o zaista značajnom poticaju lokalnim tvrtkama i obrtima koji uglavnom imaju manji broj zaposlenih i ovo im je značajan izvor prihoda. Ipak, moram reći kako će se svi obavljeni poslovi evidentirati i oni koji budu imali prevelik broj reklamacija više neće surađivati s nama – zaključio je Rogoz.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Lopovska država. Nekakva firmica glumi utjerivača, za 500 kuna navišlje. A šta je sa onima kojima ista ta država duguje značajno veće svote , pa se niti ne pokušava nagoditi? Lud onaj tko im preda održavanje vlastite zgrade – pa da ga još cijede i utužuju.

New Report

Close