Pokraj Buzina centar vrijedan 100 mil. eura

Autor: Romana Dugandžija , 01. ožujak 2007. u 06:30

Investitor trgovačkog centra u naselju Buzinski krči je tvrtka Immorent

Tvrtka Immorent investitor je projekta čiju vrijednost procjenjuje na više od 100 milijuna eura, što je u rangu dosad najskupljeg trgovačkog centra u Zagrebu, City Center One. Projekt je tek u fazi planiranja, a kako je najavljeno, zauzet će oko 140.000 bruto razvijene površine na parceli koja se nalazi južno od Ranžirnog kolodvora. Kako je predviđeno, imat će jednu podzemnu etažu te najvišu etažu za garaže, dok će se trgovački prostor nalaziti na dvije etaže. Najavljuje se da će biti veći od dosad najuspješnijeg City Centra One. Tvrtka Immokor, zajednička tvrtka Immorenta i Hidrocommerca, kupila je zemljište za gradnju trgovačkog centra, no tek su u fazi ishođenja potrebnih dozvola. Iz tog razloga još nije poznat niti datum početka radova, kao ni rok dovršetka centra. Vrijednost investicije govori da je riječ o projektu respektabilne veličine koji bi, ako bude imao dobru pristupnost glavnim cestama, infrastrukturu te dobru ponudu i kombinaciju trgovina, mogao postati pravi regionalni centar. ‘’To je dobra lokacija. Pod pretpostavkom da to bude centar površine veće od 30.000 kvadrata i da ima uspješnu kombinaciju trgovina te dobru popunjenost, kao i dobru vidljivost, mogao bi privući stanovništvo sve do Siska’’, pojasnila nam je Nataša Dorotić, direktorica odjela za trgovačke nekretnine King Sturga. Dorotić dodaje da ne dođe li do otvaranja nekog sličnog centra u neposrednoj blizini, najamnine bi mogle doseći i razinu koja bi bila iznad tržišnih najmanina. Osim ovog centra, koji će povećati ponudu novim trgovinama i sadržajima, Immorent ima u planu i gradnju logističkog centra u blizini Zagreba, na lokaciji Jalševac – Jastrebarsko. Ova je tvrtka već realizirala gradnju brojnih poslovnih objekata od kojih su najpoznatiji i najveći Eurotower u Vukovarskoj ulici u Zagrebu, te Eurocentar – poslovna zgrada u Miramarskoj ulici. Imaju također iskustvo i u gradnji centara (Mercator i Esseker u Osijeku, Joker u Splitu) te brojnih hipermarketa.

Immorent inače pruža usluge leasinga, leasinga nekretnina, gradnje i razvoj projekata. Jedna od osnovnih djelatnosti tvrtke je razvoj i realizacija projekata u sklopu koje tvrtka kupuje zemljišta s pripadajućom infrastrukturom i gradi objekte, a zadužena je i za komercijalizaciju i upravljanje objektima. U Mađarskoj, pak, Immorent zajedno s austrijskim developerom Alexanderom Finsterom planira gradnju 20 trgovačkih centara u sljedeće dvije godine. Prema očekivanjima, vrijednost ovih projekata iznosi 300 milijuna eura. Centri bi trebali biti sagrađeni u razdoblju od 2007. do 2008. godine, a nalazit će se na visokofrekventnim lokacijama. Direktor Immorenta za jugoistočnu Europu Michael Hamann najavio je kako planiraju slične joint venture projekte i u ostalim zemljama u regiji. Immorentov trgovački centar u Buzinskim krčima samo je jedan od 15 planiraih trgovačkih centara čija je gradnja predviđena u sljedećih četiri do pet godina, od kojih bi najveći bio TriGranitov projekt na Laništu. Interes trgovačkih lanaca za Hrvatsku još je velik i mjesta za nove investicije ima, no od planiranih 15 projekata stručnjaci prognoziraju da će doći do realizacije samo polovice njih. Dosad najvrjednija trgovačka nekretnina u Hrvatskoj je Tower Centar u Rijeci s rekordnih 150 milijuna eura. Cijeli trgovački centar nikao je na pet etaža i tri podzemne u kojima su garaže s 2100 parkirališnih mjesta. Osim trgovina, u Tower centru planirano je i otvorenje osam multipleks kinodvorana na posljednjem katu. Uz njih, na zadnjem katu kojim dominira golema staklena stropna kupola, posjetiteljima je na raspolaganju izbor restorana, od tipičnih do onih brze prehrane, igraonice za djecu te fitness, odnosno centar za njegu i ljepotu tijela. Riječi trgovački centar računa na potencijalno tržište od otprilike šest milijuna posjetitelja godišnje. Zato što riječki kompleks sadrži i poslovno-rezidencijalne objekte, svojom vrijednošći izlazi iz kategorije ostalih trgovačkih centara.

Komentari (3)
Pogledajte sve

bjesomučno otvaranje trgovačkih centara sve dok je i jedna kuna u džepu hrvatskog građanina. To je apsolutno kontraproduktivno ali nitko ništa ne poduzima. Više vrijedi 100 tisuća EUR uloženih u proizvodnju ili uslugu nego 100 milijuna uloženih u trg. centar

Immorent: jedna od najvećih leasing tvrtki u Centralnoj i Istočnoj Europi

Kao tvrtka kćer Erste Bank i Sparkasse, Immorent zauzima vodeću poziciju na tržištu leasing-a Centralne i Istočne Europe. Tvrtka pruža potpunu uslugu prateći moto “leasing & more”, dodajući matičnom poslu leasingu sve dodatne usluge.

Immorent je aktivan u 7 zemalja s matičnom kućom u Austriji. Podružnice su smještene u Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Italiji.

IMMORENT je 100%-tna tvrtka kći Erste Bank grupe sa sjedištem u Austriji. Područja njenog poslovanja su leasing nekretnina, projekti i usluge vezani uz nekretnine, te usluge gradnje. Zanimljiv je razlog zbog kojeg postojI S IMMORENT LEASING ALFA d.o.o., S IMMORENT LEASING BETA d.o.o., S IMMORENT LEASING GAMMA d.o.o., S IMMORENT LEASING DELTA d.o.o., …, S IMMORENT LEASING ZETA d.o.o. [smiley2]

New Report

Close