Pokopan predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. listopad 2012. u 14:18
PXL

Pokopan najviše državne počasti i u nazočnosti članova obitelji, prijatelja, predstavnika državnog vrha i brojnih građana.

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem pokopan je danas na zagrebačkom groblju Mirogoju, uz najviše državne počasti i u nazočnosti članova obitelji, prijatelja, predstavnika državnog vrha i brojnih građana.

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović rekao je, opraštajući se od Borisa Šprema, kako lijepe riječi o umrlima svi često govore, no o Borisu Špremu bile su govorene i za vrijeme njegovog života. "Život je putovanje, a ne nekakva precizna destinacija ili cilj, zato što nikad ne znaš kad će prestati", poručio je premijer Milanović.

Citrajući Bibliju (Propovjednik) Milanović je rekao kako "sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme, vrijeme rađanja i vrijeme umiranja, vrijeme sađenja i vrijeme čupanja, vrijeme ubijanja i vrijeme liječenja, vrijeme rušenja i vrijeme građenja, vrijeme plača i vrijeme smijeha, vrijeme tugovanja i vrijeme plesanja, vrijeme bacanja kamenja i vrijeme sabiranja kamenja, vrijeme grljenja i vrijeme kada se ostavlja grljenje, vrijeme traženja i vrijeme gubljenja, vrijeme čuvanja i vrijeme odbacivanja, vrijeme deranja i vrijeme šivanja, vrijeme šutnje i vrijeme govora, vrijeme ljubljenja i vrijeme mržnje, vrijeme rata i vrijeme mira, vrijeme u kojem se svađamo i vrijeme u kojem smo zajedno". Ovo su trenuci u kojima treba biti zajedno. Okupljao si, a vremena su gruba i u tim grubim vremenima treba biti zajedno, barem malo i na onaj način na koji si ti to pokušavao, rekao je Milanović.

"Dragi Boris, dragi prijatelju, dragi druže zbogom", poručio mu je na posljednjem ispraćaju, na kraju svog kratkog emotivnog govora, Zoran Milanović. "Boris Šprem bio je predsjednik Hrvatskog sabora, jedan od najviših dužnosnika Republike Hrvatske, a izbor na tu dužnost bio je izraz poštovanja i časti koju su mu iskazali njegovi politički saveznici, ali i oni iz drugog dijela političkog spektra", naglasio je u svom obraćanju predsjednik Republike Ivo Josipović. Saborski zastupnici, kao i mnogi hrvatski građani, voljeli su ga i poštovali, kazao je dodavši kako je od svojih prvih dana u politici, prije više od 30 godina, pa do zadnjih dana na prvo mjesto Šprem stavljao javni interes.

"Cijeli je svoj profesionalni i politički život posvetio ideji služenja ljudima i nikada nije svoj privatni interes stavljao ispred javnog. Držao se dosljedno onog što je najavio u svom govoru prilikom preuzimanja dužnosti kada je rekao kako moramo pokazati da služimo građanima i da nas ne vode nikakvi osobni, grupni ni stranački ideološki ciljevi već samo javno dobro", naglasio je Predsjednik Republike. Bio je uzoran građanin, političar i državnik, bio je primjer za poštenje, za skromnost i odanost javnoj stvari, za visok standard etičnosti koji se očekuje od svakoga tko djeluje na javnoj sceni, ocijenio je Josipović.

"Opraštamo se od osobe koja je u svojoj dugoj i plodnoj političkoj karijeri ostala bez mrlja. Bio je na strani okupljanja, a ne razdvajanja. Opraštamo se od predsjednika Sabora koji ne samo da je dobro razumio što je parlamentarizam, nego je i živio u duhu parlamentarizma", istaknuo je Josipović dodavši kako Špremovo djelo nije bilo malo i nije prošlo neprimjećeno u narodu. Sjećamo ga se, rekao je, kao mirnog, staloženog, konstruktivnog i tolerantnog čovjeka, kao nasmijanog optimista koji je pokazivao istinski interes za ljude.

"Bio je čovjek koji je još puno toga mogao dati, a nije jer ga je prekinula gruba sudbina", ustvrdio je predsjednik Republike izrazivši sućut svima onima koji su u svom srcu nosili i nose osjećaj privrženosti i prijateljstva prema Borisu Špremu. "A takvih nas je mnogo", zaključio je Josipović. Predvodeći crkveni obred pokopa pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski izrazio je sućut obitelji, prijateljima i suradnicima Borisa Šprema u ime nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića. Mons. Gorski rekao je da Šprema ispraćamo u vječnost, a njegovu dušu preproučujemo Bogu uz nadu da će mu podariti vječni život, a nama ostaje da se tješimo.

Uz mons. Gorskog u pogrebnom obredu sudjelovali su i župnik Koprivničkih brega, Špremova rodnog mjesta, Josip Košćak i župnik Crkve Marije pomoćnice s Knežije don Ivan Stojanović. Pogrebna povorka s lijesom prekrivenim hrvatskim stijegom, na čijem su čelu pripadnici Oružanih snaga noseći sliku pokojnog Šprema i njegovo Odličje velereda kraljice Jelene te križ, uz zvuke posmrtnog marša u izvedbi orkestra Hrvatske vojske došla je do njegova posljednjeg počivališta. Kod grobnice su se okupljenima obratili i dvojica Špremovih dugogodišnjih osobnih prijatelja Branko Klasić i Miljenko Bura.

U oproštajnom govoru Klasić se prisjetio zajedničkih prijateljskih dana i Šprema kao dobrodušnog, samozatajnog pravednog i nesebičnog čovjeka. Također i Špremove poruke da se ne smiju izgubiti poštenje, mir i nada te kako je i u najtežim trenucima u borbi s teškom bolešću imao veliku vjeru u ozdravljenje i ostao miran. Sve što si činio nije bilo uzalud, poručio je Klasić. Bez tebe više neće biti isto, kazao je Špremov prijatelj Miljenko Bura rekavši kako je Špremu oduvijek bio bitan mali običan čovjek i da su ga nepravde snažno pokretale na djelovanje. I u posljednjoj si se borbi borio do kraja, rekao je Bura dodavši kako je danas teško kad se rastajemo, ali da će Špremove misli, ideje i moralan stav biti putokaz u budućnosti.

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem pokopan je uz najviše vojne počasti – počasnom paljbom s tri pucnja. Pripadnici Počasno-zaštitne bojne s lijesa su skinuli i složili državnu zastavu koju je časnik te bojne predao premijeru Milanoviću, a on ju je potom uručio Špremovoj supruzi Jasenki.

Komentirajte prvi

New Report

Close