Pogoni BAT-a sele na tržišta u razvoju, profit raste

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2006. u 06:30

British American Tobacco, najveća burzovno izlistana duhanska kompanija na svijetu, objavila je porast profita u prvom ovogodišnjem kvartalu od 5,1 posto. Najzaslužniji su za porast profita uspješna politika rezanja troškova i povećana prodaja proizvoda na tržištima u Africi i Aziji.
Kvartalna neto dobit je porasla na 452 milijuna funti, odnosno 21,6 penija po dionici, što je nešto iznad očekivanja analitičara. Da podsjetimo, izvršni direktor BAT-a Paul Adams zbog smanjene potražnje zatvarao je neprofitabilne pogone u zapadnoj Europi, ali istovremeno širio poslovanje u zemljama u razvoju gdje je potražnja za duhanskim proizvodima sve veća, što je politika koja je nastavila donositi dobre brojke u završnim računima ovog duhanskog diva.
Prihodi su u prva tri mjeseca ove godine porasli 9 posto, na 2,3 milijardi funti, a prodaja četiri najpoznatije izvozne marke – Kenta, Dunhilla, Lucky Strikea i Pall Malla porasla je 14 posto.
Lani je vrijednost dionica BAT-a uvećana 43 posto, a proglašene su i jedanaestom najboljom dionicom FTSE 100 indeksa u proteklih pet godina.
U ovoj godini vodstvo kompanije predviđa porast prodaje cigareta od 1,5 posto.
(R. I.)

Komentirajte prvi

New Report

Close