Tek 31. dražba pokrenula stečaj s mrtve točke

Autor: Marija Brnić , 31. svibanj 2016. u 22:00
Prodaju se nekretnine proizvođača namještaja koji je zapošljavao više od 300 radnika/FOTOLIA

Nekretninu čija je vrijednost procijenjena na 43 mil. kn vjerovnik dobiva za 6,8 mil. Platit će i 1,5 mil. kn troškova.

Tek 31. po redu dražba za imovinu novogradiške Drvne industrije Sekulić, održana prošli tjedan, pokrenut će s mrtve točke rješenje toga šestogodišnjeg stečajnog procesa.  

Ročište za prodaju nekretnina i pokretnina nekadašnjeg proizvođača namještaja od hrastovine koji je zapošljavao više od 300 radnika, prema riječima stečajnog upravitelja Zdenka Bešlića, odgođeno je za dva tjedna, dokad će se razmotriti pristigli prijedlog kupnje za jedan od dvaju oglašenih pogona. Zaprimljeno je, naime, pismo jednog od dvaju najvećih razlučnih vjerovnika, Slatinske banke, koja je zainteresirana preuzeti pogon Pilana za prijeboj svoje tražbine. 

Tvornica za 7,6 mil. kn 
Pogon Pilana sastoji se od više proizvodnih zgrada te tehnološkog postrojenja, sušare, industrijskog kolosijeka i pojedinačnih strojeva za obradu drveta i opreme ponona. Procijenjena vrijednost te nekretnine bila je 43 milijuna kuna, a sadašnja je cijena 6,8 milijuna kuna. Slatinska banka još će morati izdvojiti i novac za podmirenje materijalnih troškova stečajnog postupka i komunalnih izdataka nakupljenih kroz šest godina trajanja stečaja, koje za taj dio nekretnine iznose oko 1,5 milijuna kuna.

Osim Pilane, za prodaju Sekulićevih nekretnina ostaje još pogon Tvornica, koje uz postojeće zgrade obuhvaća ukupno 60.504 četvorna metra zemljišta u središtu Nove Gradiške, na dijelu na kojemu je prema važećim prostorno-planskim dokumentima moguća gradnja gospodarskih, ali i stambenih objekata. Za taj pogon morat će se oglasiti nova dražba, no izgledno je da će slučaj biti riješen po sličnom modelu kao i za Pilanu, odnosno da kupac bude razlučni vjerovnik koji polaže pravo na tu nekretninu, a to je Croatia osiguranje. Početna vrijednost tog pogona iznosila je 49 milijuna kuna, a na zadnjoj je dražbi nuđen za cijenu od 7,6 milijuna kuna. I kupac Tvornice morat će podmiriti troškove nastale za vrijeme postupka stečaja, koji će premašiti dva milijuna kuna.

Taktiziranje zainteresiranih
Stečajni upravitelj Bešlić ne usuđuje se procjenjivati koliko će još vremena trebati za zaključenje tog procesa jer, kaže, nije ni slutio da će se oduljiti  na više od šest godina, kao ni da se za tvrtku neće pojaviti ozbiljan kupac ili da će se toliko otezati s prodajom imovine da bude nuđena za 16 posto procijenjene vrijednosti.

Taktiziranje zainteresiranih koje je obilježilo postupak, prema njegovoj procjeni, rezultirat će slabim uspjehom u namirenju samih razlučnih vjerovnika. I Slatinska banka i CO, kaže, bolje bi prošli da su transakcije obavljene prije dvije ili tri godine. Ilustracije radi, Slatinska banka potraživala je od DI Sekulić 9 milijuna kuna, a s kamatama iznos je povećan na 17 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close