Zagreb konačno ima ideju što napraviti sa zemljištem Gredelja

Autor: Josipa Ban (VLM) , 14. studeni 2012. u 14:36
Simulacija (Preuzeto sa stranice zagreb.hr)

Grad Zagreb napokon ima ideju što napraviti s Gredeljevim zemljištem koje je još 2006. kupio od TŽV-Gredelja te potom prodao Zg holdingu.

Grad Zagreb napokon ima ideju što napraviti s Gredeljevim zemljištem koje je još 2006. godine kupio od TŽV-Gredelja za 88,2 milijuna kuna te potom prodao Zagrebačkom Holdinu. Prema projektnoj ideji koju zajednički razrađuju Gradski ured za strategijsko planiranje, Zagrebački Holding, a uz konzultantsku pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, na bivšem Gredeljevom zemljištu trebao bi svanuti Zagrebački kreativni klaster koji bi se mogao financirao iz Fondova EU.

Cilj takvog klastera bio bi privući profesionalce iz kreativnih industrija u neiskorištene prostore na lokaciji Gredelj, omogućiti im zajedničku infrastrukturu, međusobno umrežavanje i povezivanje s naručiteljima i modelima implementacije kreativnih zamisli. U tu svrhu planira se rekonstrukcija i prenamjena dviju postojećih građevina koje su na nacionalnoj razini zaštićene kao industrijska baština.

Kako stoji na stranicama grada, anketa zainteresiranosti potencijalnih članova klastera, provedena putem Udruženja hrvatskih arhitekata i Hrvatskog društva dizajnera, te među tvrtkama čije kreativno područje obuhvaća izradu multimedije i software-a, ukazala je na interes i gotovo apsolutnu podršku fizičkom povezivanju kreativnih industrija na lokaciji Gredelj.

Nadalje navode kako međunarodno iskustvo pokazuje da kreativne industrije poput arhitekture, dizajna, softwara i multimedije, oglašavanja, filmske i glazbene produkcije, mode te izdavaštva,  profitiraju kad su međusobno prostorno povezane i umrežene. Ovakvi prostori, osim dodane vrijednosti koju stvaraju i svoje uloge u poticanju razvoja gospodarstva temeljenog na kreativnim idejama, snažno doprinose ukupnom imidžu grada i najčešće su pokretači urbane obnove zanemarenih i podiskorištenih gradskih prostora, navode u priopćenju te dodaju kako ovaj projekt  predstavlja razvojni potencijal, ne samo za značajniju gospodarsku korist već i za kulturnu identifikaciju grada, turističku privlačnost i njegovu međunarodnu prepoznatljivost.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU financira tehničku, odnosno, konzultantsku, pomoć pripreme ovoga projekta u sklopu Programa pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova Europske unije, a u najavi je moguće sufinanciranje pripreme arhitektonske projektne dokumentacije, s konačnim ciljem sufinanciranja investicije u okviru budućih operativnih programa financiranih iz fondova EU.

Kako je riječ tek o projektnoj ideji koju su Jadranka Veselić Bruva, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada i Irena Matković, voditeljica prijave i razrade projektne ideje, jučer predstavile gradonačelniku Milanu Bandiću, još se ne zna cijena cijelog projekta kao niti točan datum početka radova. Bandić mu pak, stoji u dopisu Grada, daje punu podršku.

Projekt kreativnog klastera Gredelj jedan je od dva projekta s kojima Grad Zagreb sudjeluje u dvije mrežne projektne ideje Sjeverozapadne Hrvatske, koje je Ministarstvo odabralo za daljnju razradu I tehničku pomoć. Zagrebački kreativni klaster Gredelj zamišljen je kao dio regionalnog projekta “Stvaranje preduvjeta za održivu podršku razvoju konkurentnosti gospodarstva i za daljini razvoj tehnološke infrastrukture u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj”. U regionalnom projektu “Sjeverozapadna Hrvatska – Regija digitalnih muzeja” Grad sudjeluje s prijedlogom uređenja Muzeja osjeta u tunelu Grič.

Komentirajte prvi

New Report

Close