Pogledajte u čemu će stanovnici Gunje boraviti dok im ne obnove kuće

Autor: Agencija VLM , 03. srpanj 2014. u 16:54
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Očekuje se da će prvi stanovnici u kontejnere, koji će im biti dom narednih mjeseci, moći useliti krajem idućeg tjedna.

Kako je i najavljeno prilikom posljednje posjete premijera Zorana Milanovića, danas je u Gunji započeto postavljanje kontejnera u kojima će biti smještene obitelji čije su kuće srušene u poplavama. Tijekom dana na školsko igralište Osnovne škole u Gunji dopremljeno je prvih šest kontejnera. Očekuje se da će narednih dana biti postavljena i ostala 24 kontejnera što je samo prvi dio.

U isto vrijeme deset kontejnera biti će postavljeno i u obližnje Račinovce koji su također stradali od poplave. Očekuje se da će prvi stanovnici u kontejnere, koji će im biti dom narednih mjeseci, moći useliti krajem idućeg tjedna.

Načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić rekao je da je zatražio da u Gunji bude postavljeno 200 kontejnera te da postoje lokacije gdje je to moguće napraviti. Kontejneri su površine 13,5 kvadrata i u njima će biti smještena po jedna obitelj. Imat će struju, vodu, a i klima uređaje koji mogu hladiti ali i zagrijavati te prostore. U kontejnerskom naselju u Gunji biti će postavljena i dva kontejnera sa mašinama za pranje rublja. U isto vrijeme općinske vlasti rade na sastavljanju popisa osoba koji će dobiti najavljenu novčanu pomoć od po 4000 kuna od Hrvatskog Crvenoga križa. Prema riječima Lucića novac će dobiti samo osobe koje su živjele u Gunji, a da će isplata započeti u ponedjeljak.

Lucić je još jednom ukazao na probleme sa kojima se mještani svakodnevno suočavaju. Sada je to nedostatak alata za obnovu stradalih kuća koji je tražio, a što je i obećano od ministrice graditeljstva.

– Nažalost, do danas nije to riješeno. Nemamo nikakvog alata, sve je uništeno. Ljudi bi radili, skidali žbuku ali nemaju s čime. Dolaze nam svaki dan u općinu i traže alat ali im nemam što dati. I tu je Crveni križ malo zakazao. Ako alat ne stigne do sutra nabit ćemo ga preko općine. Drugačije ne ide, rekao je Lucić.

Komentirajte prvi

New Report

Close