Poduzetnika očekuje da će uvjeti za investiranje i poslovanje u 2014. godini ostati isti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. veljača 2014. u 16:14
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Prosječna ocjena koju su poduzetnici dali prošloj godini, prema općem stanju gospodarstva, je 2,24, na skali od 1 do 5.

Većina poduzetnika očekuje da će uvjeti za investiranje i poslovanje u 2014. godini ostati isti kao lani, pokazuje anketa Privrednog vjesnika među predstavnicima 423 poduzeća, čiji su rezultati objavljeni u danas predstavljenom posebnom broju Privrednog vjesnika "Poslovna očekivanja 2014".

Prosječna ocjena koju su poduzetnici dali prošloj godini, prema općem stanju gospodarstva, je 2,24, na skali od 1 do 5.

Iste uvjete za investiranje i poslovanje kao u prošloj u ovoj godini očekuje 73,3 posto anketiranih.

Da će kretanje BDP-a biti približno jednako kao 2013. godine smatra 38,6 posto, a da će biti malo manji 44,6 posto anketiranih poduzetnika. Tek 14,4 posto očekuje malo veći gospodarski rast, a samo 0,07 posto puno veći. S druge strane, 2,3 posto je onih koji drže da će rast biti puno manji.

Većina njih, odnosno ukupno 64 posto, očekuje da će njihove tvrtke ove godine prevladati učinke krize. Trećina ih pak najavljuje kako će je pokušati prevladati, a 3,4 posto predviđa da će teško ili vrlo teško prevladati krizu u ovoj godini.

Više od polovice gospodarstvenika planira povećati prihod u odnosu na prošlu godinu, kao i neto dobit.

Otprilike po trećina anketiranih planira u ovoj godini imati malo veći, jednak ili malo manji broj zaposlenih kao i lani.

Na vrhu poduzetničkih prioriteta za ovu godinu su rješavanje nelikvidnosti, a slijede smanjenje poreza i doprinosa na radnu snagu i državnu administraciju.

Na četvrtom mjestu je osiguranje jeftinih kredita, a listu prioriteta zaključuju privlačenje stranih investicije i ograničenje trajanja sudskih postupaka kod stečaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close