Poduzetnički centar kasni, građevinari traže produženje

Autor: Marija Brnić , 06. srpanj 2016. u 08:14
Zgrada Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja Jugoistočne Europe

Zgradu u iznosu od 30 milijuna eura financira EU, uz 15-postotnu participaciju Hrvatske.

Prije tjedan dana trebala je konačno biti završena gradnja impozantne zgrade Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja Jugoistočne Europe (SEECEL) na zagrebačkoj Kajzerici nadomak Zagrebačkog velesajma.

No, radovi su još uvijek u tijeku, a kako nam je potvrđeno iz Ministarstva poduzetništva i obrta, koje je i nositelj tog projekta, izvođači radova građevinske tvrtke Zagrebgradnja i Geoprojekt zatražile su dodatnih pet mjeseci za dovršetak radova. 

Važnost SEECEL-a
Dinamika izvođenja radova upućivala je na odstupanja od planiranih rokova i nastanak kašnjenja završetka radova, kažu iz Ministarstva poduzetništva, u kojemu je u tijeku postupak očitovanja na zahtjev građevinskih tvrtki. Međutim, samo kašnjenje izgradnje zgrade, koju u iznosu od 30 milijuna eura financira Europska unija, uz 15-postotnu participaciju Hrvatske, ne utječe i na aktivnosti SEECEL-a, poručuje Efka Heder, ravnateljica te institucije koja u Hrvatskoj djeluje još od 2009. godine.

Ta je ustanova osnovana na inicijativu osam država Jugoistočne Europe, no zbog sve veće posvećenosti same EU cjeloživotnom obrazovanju i pomaganju konkurentnosti poduzetništva kroz jačanje ljudskog kapitala, SEECEL se promiče u projekt od strateške važnosti ne samo za Hrvatsku i susjedne zemlje, nego i ostale članice EU. Prema podacima SEECEL-a dosad je u njihove aktivnosti uključeno više od tisuću stručnjaka i suradnika, 146 institucija, 18 tisuća studenata, te među ostalim i više od 2500 poduzetnika.

Od osnutka, ističu u SEECEL-u, djeluju u regionalnom okruženju, uključujući u svoje aktivnosti nacionalne vlasti, te stručnjake. Od 2013. provode "razmjene stručnjaka", te su uključeni i u tematskim, stručnim forumima i radnim skupinama na EU razini te u provedbi različitih makroregionalnih strategija poput Dunavske strategije, Jadransko-jonske strategije te strategije "Jugoistočna Europa 2020". 

Početak za godinu dana
Aktivnosti bi se u zgradi na Kajzerici, očekuje ravnateljica Heder, mogle početi odvijati kroz godinu dana, budući da nakon dovršetka gradnje slijede i poslovi opremanja prostora. Riječ je o objektu površine 14 tisuća četvornih metara, u sklopu kojega će biti smješteni centar za učenje i usavršavanje, centar stručnosti i izvrsnosti, uredske prostorije, te 45 smještajnih jedinica, restoran, dvorane za sastanke i inovacijski park.

Komentirajte prvi

New Report

Close