Poduzetnicima u turizmu 26,6 mil. kn

Autor: Marija Crnjak , 24. veljača 2014. u 22:00
Hoteli i pansioni mogu dobiti od 50 do 500 tisuća kuna za obnovu/FOTOLIA

Lani je za dodijeljeno je 19,6 milijuna kuna, najviše otišlo u unapređenje ponude (8 mil. kuna). Za bazene izdvojeno 2,4 mil. kn.

Program poticanja konkurentnosti turističkoga gospodarstva Ministarstva turizma, za koji prijave počinju u petak, od dosadašnjih se programa potpora razlikuje po tome što će svih 26,6 milijuna kuna biti namijenjeno isključivo poduzetnicima, dok su u ranijim natječajima na iste teme mogle sudjelovati i udruge, jedinice lokalne uprave te turističke zajednice.

Novost je i financiranje članarine u prestižnim međunarodnim asocijacijama smještajnih i ugostiteljskih objekata u iznosu do 200 tisuća kuna. U 2013. za četiri programa potpora dodijeljeno je ukupno 19,6 milijuna kuna, od toga je najviše otišlo u programu Korak više-unapređenje ponude (8 mil. kuna), 6,5 milijuna kuna dodijeljeno je za inovativne projekte, 2,4 milijuna kuna za bazene u domaćinstvima te ostalo za projekte na turistički nerazvijenim područjima.  U ovoj godini hoteli i pansioni mogu dobiti od 50 do 500 tisuća kuna za obnovu i uređenje, dodatne sadržaje kao što su bazeni i wellnessi, sadržaji za djecu, ili pak za ulaganje u realizaciju tematskog definiranja hotela, kao i za povećanje energetske učinkovitosti.

Od 50 do 300 tisuća bespovratno može dobiti kamp ili hostel. Obiteljska domaćinstva do 200 tisuća kuna potpore mogu dobiti za obnovu ili proširenje, ulaganje u uređenje izletišta, kušaonica, vinotočja ili pak osnivanje novog seljačkog domaćinstva. U taj program ulazi i razvoj dodatnih sadržaja kao što su bazeni, sportsko-rekreativni sadržaji, edukativni i tematski parkovi i etno zbirke, kao i povećanje i poboljšanje uvjeta za osobe sa invaliditetom te korištenje obnovljivih izvora energije.

U privatnom smještaju Ministarstvo dijeli novac za bazene, za gradnju i opremanje isključivo novih bazena, a u taj program ulazi i podupiranje udruživanja privatnih iznajmljivača u zadruge ili trgovačka društva, kao i realizacija zajedničkih sadržaja kao što su recepcija, sanitarni čvorovi. Iznos tih potpora može biti najviše 300 tisuća kuna, s tim da se za bazene u ovoj godini dijeli maksimalno 40 tisuća, što je deset tisuća manje nego lani po bazenu. Do 300 tisuća mogu dobiti trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge za razvoj posebnih oblika turizma (uređenje planinarskih domova, napuštenih škola, odmorišta zabicikliste).

Komentirajte prvi

New Report

Close