Poduzetnicima 2,1 mil. € za energetsku učinkovitost

Autor: Ana Blašković , 03. listopad 2019. u 22:00
Novac je namijenjen za projekte privatnog i javnog sektora za povećanje energetske učinkovitosti /Fotolia

HBOR i EIB potpisali ugovor o provedbi ELENA programa, koji tvrtkama otvara vrata za 57,6 milijuna eura novih ulaganja u projekte energetske učinkovitosti, a novac bi trebao biti dostupan početkom 2020.

Domaća razvojna banka potpisala je s Europskom investicijskom bankom sporazum o provedbi ELENA programa koji poduzetnicima otvara vrata za dva milijuna eura bespovratnih sredstava za ulaganja u veću energetsku učinkovitost.

Riječ je o programu tehničke pomoći u sklopu kojeg je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) odobreno 2,1 milijun eura za pokriće troškova izrade projektne dokumentacije i savjetodavnih usluga. Novac je namijenjen za projekte privatnog i javnog sektora za povećanje energetske učinkovitosti poput javnih i privatnih zgrada, obnovljivih izvora energije i javne rasvjete. 

Očekuje se da će realizacija ELENA programa u Hrvatskoj donijeti 57,6 milijuna eura novih ulaganja i uštedu 35 gigavatsati energije godišnje. Savjetodavne usluge pružat će konzultanti koje će HBOR odabrati putem javnog natječaja koji je u tijeku, a sredstva bi trebala biti dostupna u prvom tromjesečju 2020. Predsjednica Uprave razvojne banke Tamara Perko kazala je da dva milijuna eura predstavljaju značajnu financijsku pomoć jer poduzetnici prvi korak, pripremu projekta i dokumentacije, obično financiraju sami.

"Taj financijski instrument pomaže da poduzetnici imaju manje rizika na početku, da lakše razvijaju projekte, a isto tako da s konzultantima pokriju neka područja u kojima su možda malo manje spretni", rekla je Perko. 

Poticaj ulaganju

Važno dizati učinkovitost
Potpredsjednik EIB-a Vazil Hudak poručio je da je ELENA, iako male vrijednosti, važna zbog poticaja drugih ulaganja u energetsku učinkovitosti. Hrvatskoj je važno, kaže, ne samo razmatrati nove izvore energije već i mogućnosti povećanja energetske učinkovitosti. ELENA je program EK, provodi ga EIB, a financira se iz Obzora 2020.

Komentirajte prvi

New Report

Close