Poduzetnici poručili Vladi: Dajte nam malo optimizma!

Autor: Saša Paparella , 21. svibanj 2014. u 22:00
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U ime 400.000 hrvatskih poduzetnika, molim Vladu RH da počne širiti optimizam, jer bez njega mi nećemo ulaziti u rizik, rekao je Petar Lovrić predsjednik HUP- ove Udruge malog i srednjeg poduzetništva.

U ime 400.000 hrvatskih poduzetnika, molim Vladu RH da počne širiti optimizam, jer bez njega mi nećemo ulaziti u rizik, rekao je Petar Lovrić predsjednik HUP- ove Udruge malog i srednjeg poduzetništva prilikom susreta HUP-ovaca s Mirandom Mrsićem, ministrom rada i mirovinskog sustava, održanom u srijedu u Zagrebu.

“Problemi nas čekaju idućih deset godina jer su brojke surove, a naši građani se jako teško odriču onoga što misle da im pripada”, dodao je Lovrić. Vladi je zamjerio etiketiranje poduzetnika, koji su posljednjih godina proglašeni krivima za štošta, pa tako i za prekomjerni deficit. Podsjetio je i na šeprtljavo smanjenje zdravstvenih doprinosa, nakon čega su ponovno vraćeni na staro. 

Lovrić se požalio na inflaciju novih propisa. Samo lani doneseno je 300 akata koji se odnose na poduzetnike, pa su se oni, “pokušavajući sve to iščitati i protumačiti pretvorili u  državne činovnike”. Predstavnik HUP-a založio se i da inspektori rada, uz represivnu, dobiju i edukativnu funkciju. Govoreći o novom Zakonu o radu, rekao je da on mora biti hiperdinamičan kako bi omogućio “zapošljavanje, a ne usvajanje radnika”.

Ministar Mrsić složio se da legislativa mora biti razumljivija. Poduzetnicima obećaje da će inspektori rada, osim kod težih prekršaja kao što je rad na crno, ubuduće prvo pokazati “žuti karton” s rokom dokad se nepravilnost mora ispraviti. Novost je i da će poduzetnik moći pozvati inspektora na konzultacije, bez straha da će ga ovaj kazniti.

“Inspektori su bili previše represivni dok su bili dio Državnog inspektorata. Sada, kad su došli pod ingerenciju ministarstva rada, bit će blaži i neće vas odmah kažnjavati”, obećao je Mrsić poduzetnicima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close