Poduzetnici, ne zaboravite, ovog tjedna počela je igra velikih brojki

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2013. u 12:18
Gordan Maras; Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Ovog je tjedna, kako je i Poslovni dnevnik objavio, počela igra velikih brojki što se europskih potpora za poduzetnike tiče.

Hrvatske poduzetnike u Europskoj uniji čeka ozbiljan novac, no doći do njega i nije najlakša stvar na svijetu, podsjetila je danas agencija Media servis, dodajući kako je za svaki euro iz Strukturnih fondova potrebno zadovoljiti zahtjevne standarde briselske administracije. 

Koliko se teško dolazi do novca EU fondova pokazuju razne priče, poput ove svinjogojca iz Skakavca, koji kaže sljedeće: 'Nitko od poljoprivrednika dosad nije uspio povući novac iz EU fondova, jer su pravilnici takvi da ne možemo dalje'. Njegovu priču pročitajte ovdje.

"Važno je znati i da će briselska administracija novac prije dodijeliti projektima na zaostalijim područjima, koji demonstriraju energetsku učinkovitost ili korištenje obnovljivih izvora energije te pozitivno utječu na razvoj jednakih mogućnosti", ocjenjuje agencija.

Ovog je tjedna, kako je i Poslovni dnevnik objavio, počela igra velikih brojki što se europskih potpora za poduzetnike tiče. Dosad su, naime, grantovi za tvrtke iz pretpristupnih fondova Europske unije bili prava rijetkost i – daleko, daleko skromniji.

Podsjetimo, prije nekoliko dana iz Ministarstva poduzetništva i obrta najavljena je objava javnog poziva za iskaz interesa poduzetnika za pripremu projektnih prijedloga za Europski fond za regionalni razvoj 2014 – 2020.

Kroz javni poziv stvorit će se indikativna lista projekata od kojih će najmanje 10 biti pripremljeno za daljnje financiranje. Poziv je namijenjen pripremi projektnih prijedloga za programe bespovratnih potpora koji će se financirati iz strukturnih fondova. 

Sve o tome pročitajte ovdje: Maras: Već 15. srpnja ide EU-natječaj težak 30 milijuna eura za poduzetničke projekte

Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu u toplicama Sveti Martin bila je prilika da ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić pozove poduzetnike da ne propuste iskoristiti mogućnosti koje im se nude. O događajima u Sv. Martinu pročitajte ovdje.

Podsjetimo i da je Vlada ovog tjedna prihvatila i prijedlog strategije razvoja poduzetništva od 2013. do 2020. godine: 7 stvari koje trebate znati o Vladinoj strategiji razvoja poduzetništva.

I još jedna važna stvar: Vlada bi idući tjedan trebala prihvatiti prijedlog zakona o obrtu, čiji je cilj prema Marasovim najavama stvoriti zakonodavni okvir koji će stimulativno djelovati na razvoj obrtništva i omogućiti im bolju poziciju na tržištu: Maras pojasnio što za obrtnike znači novi zakon.

Komentari (3)
Pogledajte sve

NAKON OVA 572 RAZNA POREZA i DAVANJA PODUZETNICI OČEKUJU JOŠ SAMO POREZ NA DRUGI BUBREG :

http://pollitika.com/porez-na-drugi-bubreg [pollitika.com]

Istina , velike brojke .

Prema pisanju YU-tarnjeg u Hrvatskoj plaćamo čak 572 razna poreza:

http://www.jutarnji.hr/tvrtke-moraju-placati-cak-572-nameta-drzavi [jutarnji.hr] —a-ne-245–kako-su-svi-ministri-dosad-mislili/1100049/

O čemu vi pričate? Nije Briselska administracija kriva za neraspisivanje natječaja, za nesposobnoh onih koji su za to zaduženi, nisu oni krivi za propale novce iz pretpristupnih fondova!!! Da naravno, da razgovaramo direktno Vaš odgovor bi bio: “prijašnja vlada nije…….blablablablabla!” Da prijašnja vlada nije, niste ni vi i to Vas ne čini ni malo boljima. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nije nevladina udruga a svoj posao vezan za IPARD programe nije odradila nikako. Koliko je raspisano natječaja za mjeru 302? A za ovu godinu je odgođen i neće ga biti. Znači za 2013. nema natječaja za mjeru 302!?!?!? Tko će za to biti kriv? Bivša vlada opet ili? Ako nazovete Agenciju, kao što je ja zovem već godinu dana jedini odgovor koji ćete dobiti će biti: ne znamo, ništa nije službeno, ne možemo Vam reći, nije u našoj nadležnosti… i poslijednji – nema se novaca. Tužno, toliki novci propali. Ne zbog mene, ne zbog poljoprivrednika, ne zbog malih poduzetnika, već zbog Vašeg nerada. Koliko ljudi je zaposleno u toj agenciji? Uskoro bi to trebali biti strukturni fondovi… jeste li pročitali Vaš vodič? Jadno. Prepisan, odnosno preveden sa Poljskog (ako se ne varam) i još uvijek u njemu stoje njihovi nazivi !!! I trebalo je sve uzeti od Poljaka i prevesti. Samo ne sad! Prije 4-5 godina. Da, bivša vlada je kriva… a vi sjedite na jajima i čekate da se izlegne sve samo od sebe.

New Report

Close