Poduzetnici, iskoristite poticaje iz EU!

Autor: Poslovni.hr , 23. lipanj 2015. u 09:30
Foto: Fotolia

Ministarstvo poljoprivrede ima zadaću svim akterima unutar arene zajedničke poljoprivredne politike osigurati jednake pozicije i mogućnosti na zajedničkom tržištu Europske unije.

Ministarstvo poljoprivrede ima zadaću svim akterima unutar arene zajedničke poljoprivredne politike osigurati jednake pozicije i mogućnosti na zajedničkom tržištu Europske unije. Zakonodavni okvir mora biti razumljiv akterima te jednako tako akteri moraju biti u mogućnosti sudjelovati u policy procesu koji se tiče njih samih.

Što znači da Ministarstvo mora surađivati i djelovati s ostalim institucijama kako bi omogućilo lakši pristup financiranju poduzetnika, ili jednostavniji način pristupa aplikacije na mjere unutar Programa ruralnog razvoja.

Da bi to ostvarilo, Ministarstvo svojim edukativnim kampanjama omogućava dostupnost relevantnih informacija, a Uprava za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju stoji svim svojim korisnicima na raspolaganju kada je riječ o upitima ili informacijama vezanim program ruralnog razvoja.

Dosadašnja praksa poslovanja pokazala je kako pojedini poduzetnici teško dokazuju likvidnost, iako su prodali vlastite proizvode, zbog problema u naplati faktura, ali i zbog potraživanja države, odnosno plaćanja PDV-a na fakturu koja nije naplaćena, te ostalih parafiskalnih nameta. Ipak ulaganje u poljoprivredu, osim kvantitativnih učinaka, ima i dugoročni ishod smanjenja depopulacije ruralnih područja.

„Poduzetnici se najčešće uplaše formalnosti i projektne dokumentacije koja prati određeni projekt, tako da subjektivno smatraju kako je apliciranje na projekt zapravo gubitak vlastitih financijskih sredstava i vremena, a nisu niti sigurni hoće li dobiti pozitivnu odluku o prihvatljivosti projekta“, rekla je Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede te jedna od predavačica Poslovnog uzleta grada Ivanca koji će se održati 18. lipnja u Ivancu (Hotel Orion, Horvatsko 28).

Iako su predavanja besplatna nužno je napraviti on-line prijavu, a popis svih predavanja možete vidjeti ovdje.

Osim toga, poduzetnici često pogrešno interpretiraju prihvatljivost troškova ulaganja, odnosno kriterije prihvatljivosti samih projekata, pa se zbog zamršenosti katkad ne upuštaju u proces apliciranja vlastitog projekta.

"Naime, dosadašnja praksa sufinanciranja nekog EU projekta značila je da su morala postojati određena vlastita sredstva koja su se planirala investirati u dugoročno određen projekt, da bi se investirana sredstva zatim vratila“, dodala je Hajduković

Apliciranje projekta iz nekog EU fonda znači da postoji jasna vizija onoga koji želi uložiti, koristi i prednosti koje iz projekta proizlaze, te mjerljivi i usporedivi podaci koji su rezultat ulaganja, stoga i ne čudi logika intervencije prakse sufinanciranja u prošlosti.

Više o projektu možete pročitati ovdje, a prijavu možete ostvariti ovdje.

Dođite i unaprijedite vaše znanje!

Komentirajte prvi

New Report

Close