Podržana inicijativa “Fer cijene u graditeljstvu”

Autor: HUP , 24. srpanj 2014. u 22:00
Foto: G. K./PIXSELL

GSV Splitsko-dalmatinske županije podržali inicijativu HUP-a i sindikata graditeljstva.

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Splitsko-dalmatinske županije održanoj 17. srpnja 2014. u Splitu, uz prisutnost medija, glavna tema bila je inicijativa HUP-a i sindikata graditeljstva pod nazivom Fer cijene u graditeljstvu.

Na sjednici je upozoreno kako javni naručitelji kupuju sve što je najjeftinije jer zakon to omogućava, a jedini kriterij koji se koristi je "najniža cijena". Odgovornost je prema zakonu ispunjena, a odgovornost za posljedice ne postoji, jer njihova odgovornost traje najviše jedan mandat vlade. Predstavnici HUP-a naveli su da najjeftiniji ponuđač s najjeftinijom radnom snagom uništava sebe i druge građevinske tvrtke i radna mjesta. Javni naručitelji prihvaćaju ponude bez osnovne procjene realnosti ponude i bez elementarne analize koliko košta materijal, a koliko rad. Tvrtke koje su dobile natječaj po principu da se spasi što se spasiti da, angažiraju za podizvođače krajnje dubiozne tvrtke, koje ne ispunjavaju obveze plaćanja plaća, poreza i socijalnih davanja.

Praksa potvrđuje da i jedni i drugi otpuštaju radnike i prekidaju poslove – jednoglasni su bili i sindikati i HUP.Predsjednik GSV-a Zoran Kačić, teritorijalni povjerenik SSSH za Dalmaciju kazao je da je ovo zajedničko stajalište i sindikata i HUP-a te da je krajnje vrijeme da država nešto poduzme. Šteta uzrokovana ponašanjem javnih naručitelja je velika i za sektor graditeljstva i društvo u cjelini te vodi još većem broju stečajeva građevinskih tvrtki i uništavanjem radnih mjesta. Ante šošić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije kazao je da je ova inicijativa trebala biti započeta i ranije. Stanje u građevinskom sektoru u županiji je jako teško, a Županija pokreće slične inicijative koje bi pokrenule taj sektor.

Dodao je kako je svjestan da su birokratske i administrativne prepreke ogromne, a parafiskalni nameti gospodarstvu nepodnošljivi. PDV na građevinsko zemljište koji stupa na snagu od 1. siječnja 2015. još više će naškoditi tržištu. Vesna Ivić-Šimetin, direktorica HUP Regionalnog ureda Split kazala je kako je svima jasno da treba mijenjati Zakon o javnoj nabavi te da najjeftinija ponuda ne može biti jedini kriterij, već je potrebno uvođenje dodatnih kriterija koji će biti garancija uspješno i kvalitetno provedenih radova. Istaknula je i da je potrebno izmijeniti ili donijeti novu zakonodavnu regulativu kojom bi se spriječilo obavljanje neregistrirane djelatnosti, odnosno rada na crno.

Komentirajte prvi

New Report

Close