Podrška HUP-a kvotama za strane radnike

Autor: Poslovni dnevnik , 26. studeni 2017. u 21:59
Glavni direktor HUP-a Davor Majetić/Žarko Bašić/PIXSELL

Sadašnji kvotni sustav nije trajno rješenje, on predstavlja vatrogasnu mjeru.

Hrvatska udruga poslodavaca podržava Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2018., stoji u priopćenju HUP-a.

Donošenje predložene odluke uvelike će olakšati zapošljavanje u granama koje su u visokoj ekspanziji kao što su graditeljstvo i turizam.

Predložena kvota u ukupnom iznosi 29.000 radnih dozvola,  od čega za novo zapošljavanje 17.810, za produženje već izdanih dozvola 9000 i 1940 dozvola za sezonsko zapošljavanje (1400 turizam  i 540 poljoprivreda). 

"Iako smo zadovoljni predloženim ponovno ističemo dvije ključne stvari: za dugoročno rješenje problema nužno je provesti sveobuhvatnu reformu obrazovanja.Danas tržište rada, unatoč činjenici od oko 180.000 nezaposlenih osoba nije u mogućnosti, obzirom na njihovu strukturu zadovoljiti potrebe gospodarstva, a sadašnji kvotni sustav nije nikakvo trajno rješenje, on predstavlja vatrogasnu mjeru kojom se pokušava premostiti problem nedostatka radnika. Koristimo i ovu priliku još jedan puta pozivati i socijalne partnere i Vladu Republike Hrvatske da zajedno osmislimo novi zakonodavni okvir kojim bi se reformiralo tržište rada", ističu iz HUP-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close