Podravki na putu do Žita stoji francuski fond Ardian Investments

Autor: Božica Babić , 31. ožujak 2015. u 13:00
Slovenski državni holding tvrdi kako pregovaraju s dva kupca

Neslužbeno se govori kako je koprivnička tvrtka za 51,55% udjela u Žitu voljna platiti između 60 i 65 mil. eura.

U ovom trenutku ne postoje nikakve cjenovno osjetljive informacije za koje smatramo da bi trebali informirati javnost", diplomatskom terminologijom u ponedjeljak su odgovorili iz Uprave koprivničke Podravke na naš izravan upit jesu li točne informacije objavljene u slovenskim dnevnim novinama Finance da su pred zaključenjem ugovora o preuzimanju ljubljanskog Žita.  

Podatak da razgovori o kupoprodaji, jedne od najvećih slovenskih tvrtki iz prehrambenog sektora u kojoj državni fondovi još uvijek prisvajaju većinski vlasnički udjel, ipak nisu ušli u veliko finale tijekom jučerašnjeg dana javno je opovrgnuo i Slovenski državni holding (SDH), koji vodi sam postupak prodaje ljubljanskog Žita. I dalje se pregovara, a u tržišnoj utakmici za kupnju najveće slovenske pekarsko-konditorske grupaciju ostala su dva najbolja ponuđača, stoji u priopćenju SDH.

Finance su naime, iz pouzdanih izvora dobile neslužbenu potvrdu temeljem koje su objavile kako se ovih dana očekuje završetak transakcije oko Žita te da je koprivnička prehrambena industrija za 51,55 posto udjela u Žitu voljna dosadašnjim vlasnicima platiti između 60 i 65 milijuna eura. Žito je još lani na prodaju ponudio  konzorcij u kojemu nekoliko tvrtki drži većinski paket dionica. Prema neslužbenim informacijama, kako ih pak ovih dana iznose neki od medija u susjednoj nam državi, Podravci akviziciju Žita pokušava pomrsiti francuski fond Ardian Investments koji je također iskazao interes za kupnju dok se lokalna tvrtka Don Don iz Metlike predomislila i povukla svoju ponudu iz postupka.

Premda je kod predaje ponude Aleš Mozetič, direktor i suvlasnik Don Dona isticao kako sa Žitom ima velike planove budući da je oko 70 posto proizvodnog programa Žita komplementarno sa proizvodnim asortimanom Don Dona presudila je činjenica da je istodobno oglašena potražnja za novim vlasnikom i za Pekarnicu Grosuplje, članicu Mercator grupe.  Don Don je prema neslužbenim informacijama medija u deželi, čini se, uspio u svojoj ponudi za preuzimanje najveće slovenske pekare, Pekarne Grosuplje, pa se radi toga vjerojatno i odlučio povući iz nadmetanja za Žito. Pekarna Grosuplje opskrbljuje trgovine Mercatora ne samo u Sloveniji već i u regiji.  

Pekarne Grosuplje

Čakovečki mlinovi bez pobjede 

Preuzimanjem Mercator grupe Agrokor je prošle jeseni pozvao potencijalne investitore na iskaz interesa za kupnju Pekarne Grosuplje. Iako su, prema tvrdnjama poslovnih krugova, Čakovečki mlinovi dali najbolju ponudu za Pekarnu Grosuplje izgubili su izgleda utrku s lokalnim konkurentom, tvrtkom Don Don koja već godinama ima organiziranu proizvodnju i u Hrvatskoj.      

Komentirajte prvi

New Report

Close