Podravka kreće u borbu za Fiminih 10,6 %

Autor: Ana Blašković; Miho Dobrašin , 23. lipanj 2010. u 22:00

Iako u Podravkinoj Upravi šute o svojim planovima, saznajemo kako još traže način da olakšaju financijsku poziciju prema mađarskoj OTP banci

Dok su nagađanja da je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec bio politički pokrovitelj afere Spice dobila i potvrdu vrha Mol-a, Podravka još pokušava sanirati štetu bivšeg menadžmenta. Koprivnički pravnici pročešljavaju ugovore pokušavajući pronaći mjesta za olakšavanje Podravkine financijske pozicije prema mađarskoj OTP banci.

Ne uspije li se pronaći manevarski prostor u ugovorima, Podravka će otplatiti dug na koji ju je obvezala bivša Uprava i krenuti u borbu za vlasništvo nad kontroverznih 10,6 posto dionica, doznaje Poslovni dnevnik.Nakon upornog poricanja, izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi istražiteljima je potvrdio da je Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade, tražio pomoć MOL-a u obrani od neprijateljskog preuzimanja, odnosno kako se kasnije pokazalo, nezakonitog pokušaja menadžmenta da se kompanijinim novcem domognu Podravke. MOL je tako odlučio depozitom jamčiti za kredit OTP banke kojim je zatvoren Fimin kredit Merrill Lynchu (ML) za kupnju 10,6 posto dionica Podravke. Taj se kredit od 34,2 milijuna eura (oko 38 milijuna eura s kamatama) obvezala vratiti Podravka u novcu ili dionicama Ine, uz maksimalnu cijenu od 1100 kuna, za koje mađarska naftna kompanija nije ni skrivala interes. Podravkina strategija za umanjenje štete oslanja se na pravnike koji pokušavaju naći ‘rupe’ u pet ugovora na temelju kojih bi kompanija mogla dogovoriti reprogram duga ili barem poboljšati poziciju dužnika. Ipak u takav scenarij u Koprivnici se ne pouzdaju previše jer su “ugovori vrlo pažljivo napisani u zaštitu MOL-a i OTP-a”. Kad otplati obvezu, Podravka namjerava krenuti u borbu za vlasništvo nad 10,6 posto dionica koje su trenutno u vlasništvu Fime Ami (odnosno njezinog sljednika Plurisa) i pod zalogom mađarskog OTP-a. Uspije li, uspjela bi izbrisati tek dio štete jer gubitak izravno ovisi o cijeni dionice. Naime, 576.880 dionica Fime Ami prema trenutnom stanju na Zagrebačkoj burzi vrijedi oko 157 milijuna kuna (21,8 mil. eura). Prema tome, otplati li 38 milijuna eura duga, izravni gubitak iznosio bi oko 16 milijuna eura ili približno 115 milijuna kuna.

Međutim, u slučaju da cijena dionici prijeđe 460 kuna, vrijednost dionica anulirala bi štetu.Iako je Hernadijevo priznanje povezalo vrh politike s aferom Spice, i dalje nema odgovora zašto je čelnik MOL-a promijenio ploču jer je još u veljači kategorično odbacivao upletenost Polančeca i kontrolu nad Inom. Jednako kategoričan bio je i čelnik mađarske OTP banke, ujedno i dopredsjednik MOL-a Sandor Csanyi.Hernadijev iskaz, objavljen u medijima u srijedu, izazvao je gromoglasnu tišinu, a povezivanje s Polančecom nisu željeli komentirati ni predsjednik Nadzornog odbora Podravke Ljubo Jurčić i mirovinski fondovi, dok je predsjednik Uprave Miroslav Vitković bio nedostupan. “Ne zanima nas politička priča, već pokušavamo minimizirati štetu”, kratko nam je poručeno iz kruga kompanije. nato Nobilo, odvjetnik Damira Polančeca, do zaključenja broja nije se javljao na mobitel. Reakcija nije bilo ni u Mađarskoj. “Mol ne komentira istrage koje su u tijeku”, napisao je u e-mailu glasnogovornik Mola Johannes Vetter, a silenzio stampa vladao je i u OTP banci u Budimpešti. Dionica Mola oslabila je u srijedu 1,5 posto. Cijena Inine dionica porasla je 0,41 posto na 1700 kuna, dok je vrijednost Podravke potonula 3,5 posto na 272 kune.

Komentirajte prvi

New Report

Close