Podmorski podizači cjevovoda iz Brodosplita

Autor: Poslovni dnevnik , 10. veljača 2014. u 22:00
Uređaji za Brazil/T. Jurić/PIXSELL

Projekt bračke Lagene.

Tri podmorska podizača cjevovoda, vrijedna pola milijuna eura, u ponedjeljak su predstavljena u radionici Brodosplita, gdje su sastavljena, a idejni su projekt bračke tvrtke Lagena iz Sutivana na Braču.

Na 3000 m morske dubine mogu podizati cjevovode težine i do 25 tona. Iskorak je to Brodosplita prema off-shore programu. Uređaji su namijenjeni za rad u Brazilu, rekao je Roko Zuanić, vlasnik tvrtke Lagena, koja ima 12 zaposlenih. Član Uprave Brodosplita Darko Pappo istaknuo je kako tim poslom dokazuju da su u stanju pružiti proizvod kakav treba vrhunskim svjetskim naftnim kompanijama. "Brodosplit dosad kao veliki sustav nije prepoznavao uvijek potrebe manjih tvrtki, a ovo je sigurno prekretnica", rekao je Pappo.

Sin vlasnika tvrtke Lagena Matko Zuanić objasnio je da je riječ o jedinstvenom projektu jer su naručitelji iz Brazila tražili da uređaji budu minimalne težine, pa je težina kompletnog uređaja manja od pet tona. Dizajn uređaja i nacrti su Lagenini, a Brodosplit je odradio kompletne zavarivačke radove i strojnu obradu. Od početka dizajna prošla su četiri mjeseca, a cijeli je proizvod nastao u Hrvatskoj.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koliko u hrvatskoj ima pametnih ljudi koje nitko ne primjećuje, niti država, niti mediji. Konstruirati hidraulički podizač cijevi za naftnu industriju na dnu mora. Svaka čast!

New Report

Close