Podizali gotovinu, a pisali da se radi o pozajmicama ili isplati dobavljaču

Autor: Agencija VLM , 17. travanj 2014. u 11:22
Foto: Thinkstock

U Varaždinu počelo suđenje Josipu i Dini Vrbancu iz Čakovca, terete ih da su iz tvrtke Euro-Iver izvukli milijune

Na Županijskom sudu u Varaždinu počelo je suđenje Josipu (57) i Dini Vrbancu (30) iz Čakovca, koje Državno odvjetništvo tereti da su kao odgovorne osobe čakovečke tvrtke Euro-Iver, tvrtku oštetili za preko pet milijuna kuna, a državni proračun za oko dva i pol milijuna kuna.

Prvookrivljenog Josipa Vrbanca tereti se da je 2008. godine s računa tvrtke podizao gotovinu, što je u knjigama evidentirano kao “financijska pozajmica” ili kao novac za podmirenje obaveza prema dobavljaču Kemoboja, a novac je zadržavao za sebe.

Ukupno je tako podigao više od tri milijuna kuna. U to je vrijeme Josip Vrbanec bio prokurist tvrtke, a drugookrivljeni sin Dino bio je direktor. Prema optužnici otac i sin su i zajednički izvlačili novac iz tvrtke i to tako da je Dino kao direktor u nekoliko navrata također dizao gotovinu s računa Euro Ivera i predavao je ocu. Ukupno je tako sin Dino podigao gotovo dva milijuna kuna i predao ih ocu, koji je novac zadržao za sebe.

Tereti ih se i da su ‘muljali’ s porezom i falsificirali poslovne knjige. Nepravilnosti s porezom počele su još 2006. godine, a trajale su do 2009. godine. U tom periodu Josip i Dino Vrbanec, sumnja se, oštetili su proračun RH za dva i pol milijuna kuna u korist trgovačkog društva Euro Iver, koje je zbog toga, kao trećeokrivljeno, također na optuženičkoj klupi.

Optuženi otac i sin su, nakon što im je pročitana optužnica, izjavili kako se ne osjećaju krivima.

Suđenje Vrbancima nastavlja se 21. svibnja, kad će biti saslušana financijsko-knjigovodstvena vještakinja. Spomenimo i da je u srpnju prošle godine Euro Iver završio u stečaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close