Podignuta optužnica u slučaju Core Media

Autor: Poslovni.hr/HRT , 07. studeni 2012. u 08:10
Vladimir Šelebaj (PXL)

Prvookrivljenika se tereti da je počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlast, a ostale za pomaganje.

Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo danas je podiglo optužnicu u slučaju Core Media protiv Vladimira Šelebaja i još četiri osobe.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je da je podiglo optužnicu protiv petero okrivljenika (1966., 1952., 1976., 1972. i 1961.), navodeći samo godine rođenja. Prvookrivljenika se tereti da je počinio dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, a ostale za pomaganje. Prvookrivljenog kao odgovornu osobu dva trgovačka društva iz Zagreba tereti se da je studenog 2004. do veljače 2007. osmislio način pribavljanja nepripadne imovinske koristi sebi, na štetu tih trgovačkih društava. Prema optužnici, na temelju fiktivnih ili uvećanih faktura iz tvrtki je izvučeno oko 9,6 milijuna kuna.

Novac, u ukupnom iznosu od 9.612.900 kn, s računa trgovačkog društva sukcesivno je podizao četvrtookrivljenik, te je za sebe zadržao proviziju od svakog računa u ukupnom iznosu od najmanje 480.645 kn, a ostatak novaca je predao prvookrivljenom. Prvookrivljenik si je tako, prema optužnici, pribavio nepripadnu imovinsku korist na štetu svojih trgovačkih društava u iznosu od najmanje 8.943.753,83 kn. Ujedno, prvookrivljenika se tereti da je od siječnja 2007. do veljače 2008. godine dogovorio s trećeokrivljenikom način pribavljanja gotovinskih iznosa sa žiro-računa svojih trgovačkih društava, a i sam je trećeokrivljeni putem trgovačkog društva u kojem je bio direktor, dostavljao račune na naplatu trgovačkim društvima prvookrivljenika, bez prethodno obavljenog posla.

Trećeokrivljenik je, u tom cilju zatražio pomoć od drugookrivljenika u pronalasku trgovačkog društva koje bi takve račune dostavljalo na naplatu uz naknadu od 5 posto od iznosa svakog računa. Nakon toga je drugookrivljenik u dogovoru s prvookrivljenikom i trećeokrivljenikom, inicirao osnivanje trgovačkog društva iz Zagreba u kojem je za direktora postavio jednu osobu, koji je po nalogu drugookrivljenika ispostavio više računa trgovačkim društvima prvookrivljenika. On je po primitku tih računa nalagao njihovo plaćanje, nakon čega je drugookrivljenik putem bankomata, a po njegovom nalogu su druge dvije osobe u poslovnicama banke, sukcesivno sa žiro-računa trgovačkog društva iz Zagreba podizali gotovinu u ukupnom iznosu od 7.328.034,12 kn.

Od tog novca drugookrivljenik je, nakon što je za sebe nepripadno zadržao proviziju od 5 posto od svakog računa u ukupnom iznosu od 317.470,11 kn, novce predavao trećeokrivljeniku, a ovaj prvookrivljeniku čime se je prvookrivljenik okoristio za ukupno 7.010.024,01 kn. Prvookrivljenika se tereti i da je, u nakani pribavljanja nepripadne dobiti svojim trgovačkim društvima prikratom sredstava koja pripadaju proračunu RH, s osnova PDV-a, oštetio i državu za oko 3,1 milijuna kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Izvrstan članak! Jasno, nedvosmisleno, pregledno za čitanje! Bravo!

New Report

Close