Pod povećalom kredit KBZ-a od 50 milijuna kuna Kerumovoj tvrtki

Autor: Suzana Varošanec , 15. srpanj 2016. u 07:56
Ispituje se postoji li pravna utemeljenost za eventualno pobijanje pravnih radnji koje su dovele do uspostave založnog prava na aneksu hotela Marijan/Ivo Čagalj/PIXSELL

Skupština vjerovnika Adriatica koji upravlja Hotelom Marjan traži detaljnu pravnu analizu.

Postoji određena mogućnost pobijanja posljednjeg kredita u iznosu od 50 milijuna kuna koji je tvrtki Adriatic dala Kreditna banka Zagreb (KBZ), izjavio je za Poslovni dnevnik stečajni upravitelj Adriatica Zoran Miletić, koji upravlja hotelom Marjan, nedovršenim megaprojektom bivšeg splitskog gradonačelnika i poduzetnika Željka Keruma, za čije je preuzimanje zainteresirana rovinjska Maistra.

"Ispituje se postoji li pravna utemeljenost za eventualno pobijanje pravnih radnji koje su dovele do uspostave založnog prava na aneksu hotela Marijan, a temeljem kredita KBZ-a u iznosu od 50 milijuna kuna od 29. prosinca 2010.",  objašnjava Miletić. Rezultat je to jučerašnje odluke Skupštine vjerovnika Adriatica na Trgovačkom sudu u Splitu. Odluka po pitanju pokretanja novih parnica, radi pobijanja pravnih radnji tvrtke prije otvaranja stečaja, očekuje se u rujnu, kad je zakazana sljedeća Skupština vjerovnika. Do tada je uz pomoć pravnih stručnjaka potrebno pravno doraditi prijedlog stečajnog upravitelja, a sve kako bi se pripremilo još kvalitetnije obrazloženje.

U pozadini ove odluke leži činjenica da parnice predstavljaju znatan financijski izdatak, pa kako je za pokretanje potrebna suglasnost stečajnih vjerovnika, oni moraju imati sve elemente da bi odluka bila kvalitetna.  Nekoliko pravnih radnji poboja u ovom je stečaju zatraženo sukladno nalazima vještaka građevinske i financijsko-računovodstvene struke, koji ukazuju da postoji određeni nesrazmjer između financijskih zaloga na imovini stečajnog dužnika i realne novostvorene vrijednosti same tvrtke.  

Za isti zalog, naime, tvrtka bi trebala imati adekvatnu korist, pa kako stvari u tom pogledu stoje kod KBZ-ova kredita, reći će splitski odvjetnici. Ovisno o rezultatu tog pravnog mišljenja, stečajni upravitelj navodi da će predložiti da se krene u pobijanje ili će od toga odustati. Za određenu mogućnost koja se otvara za novu parnicu velike vrijednosti valja reći kako ne bi bila prva. Stečajni vodi parnice protiv četiri povezana društva, koja svoju tražbinu temelje na ovršnoj ispravi, ali se osporava postojanje tražbina.

Posrijedi su tužbe radi osporavanja potraživanja vjerovnika Sapor koji je prijavio tražbinu od 112 mil. kn, tvrtke Kerum d.o.o. za prijavljenu tražbinu od 29 mil. kuna, vjerovnika Anke Kerum čija tražbina je prijavljena u iznosu od 72 mil. kuna, te tvrtke Town koja je tražbina prijavljena u iznosu od dva milijuna kuna. Te tužbe je napravilo odvjetničko društvo Primorac i partneri. Inače, razlika između procjene građevinskog vještaka i ispostavljenih računa je gotovo 12 mil. eura, a između založnog tereta i izvedenih radova gotovo 60 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close