Vlada se treba osloniti na one industrije koje imaju rezultate

Autor: Poslovni.hr , 04. lipanj 2017. u 22:01
Foto: Damir Špehar / Pixsell

14. Drvno-tehnološku konferenciju otvorit će izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Tijekom dva dana 14. Izdanja Drvno-tehnološke konferencije sudjelovat će preko 350 prijavljenih osoba, a u strukturi prevladavaju vodeći drvoprerađivači, odnosno namještajci, proizvođači prozora, vrata, peleta, kogeneracije, parketari, kao i male i velike pilane.

Odlični rezultati sektora na području izvoza, razvoja novih proizvoda, ali i u povlačenju sredstava iz različitih operativnih programa kroz proteklih 15 godina te kontinuitet ovog središnjeg skupa, osigurali su prisustvo niza važnih dionika političkog i institucionalnog miljea

14. Drvno-tehnološku konferenciju otvorit će izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Tijekom ove godine Ministarstvo je započelo niz razvojnih projekata koji imaju za cilj ojačati na šumi bazirane industrije i međunarodnu konkurentnost. Najavljen je dolazak predstavnika i drugih državnih institucija, a posebice onih tijela koja su zadužena za veću uporabu drva na domaćem tržištu.

Hrvatske šume su glavni partner drvoprerađivačkoj industriji, stoga se njihovom prisustvu u Opatiji oduvijek pridaje odgovarajući značaj.

Ove će godine osim Uprave na čelu s predsjednikom Uprave, Krunoslavom Jakupčićem, i komercijalnog sektora, u radu konferencije sudjelovati voditelji podružnica te predstavnici komercijala u podružnicama.

Već tradicionalno DTK služi za intenziviranje međusektorske suradnje kroz pokretanje novih tema i razvojnih izazova. Ove godine suorganizatori su Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije koja također provodi niz razvojnih projekata i dio javnih ovlasti predviđen sektorskim

I ove godine bilježi se veliko zanimanje sudionika iz inozemstva. Uz već tradicionalno sudjelovanje zemalja Europske unije (Italija, Njemačka, Austrija, itd.), dosta veliki interes zabilježen je iz Mađarske.

Na razini Europske unije gradnja drvom predstavlja jednu od top tema, kod koje su najbolji rezultati ostvareni u Austriji.

U Opatiji na konferenciji se također očekuju i renomirani austrijski i domaći arhitekti koji su ostvarili relevantna i referentna iskustva u području gradnje drvom.

Gosti

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede tradicionalno podržava održavanje Drvno-tehnološke konferencije, posebno zbog toga što konferencija donosi pregled aktualnih podataka o tržišnim kretanjima i trendovima u drvoprerađivakoj industriji.

dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskoga sustava

Sudionike ću izvijestiti o aktivnostima Ministarstva oko korištenja sredstava iz Europskog socijalnog fonda, posebice oko mogućnosti za financiranje prekvalifikacija poticanja zapošljavanja.

Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK

Na konferenciji će se potpisati Pismo razumijevanja za prostorno drvo između Hrvatskih šuma d.o.o. i HGK Udruženja drvno-prerađivačke industrije. Pismo bi trebalo razriješiti veliki pritisak na ovu vrstu sirovine.

Darko Prodan, predsjednik Hrvatskog drvnog klastera

Zajedno sa šumarstvom, ovaj sektor ima veliki razvojni potencijal, budući da sadrži sve elemente kružne i zelene ekonomije, koja postaje vodeća europska politika.     

Komentirajte prvi

New Report

Close