Počinje isplata drugog dijela pomoći stradalima od poplava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2014. u 13:35
Foto: Davor Javorović / Pixsell

HCK će novac isplaćivati na temelju odluka povjerenstava za procjenu štete.

Glavni odbor Hrvatskog Crvenog križa (HCK) donio je odluku da se drugi dio pomoći od po 4000 kuna stanovnicima poplavljenih područja isplati onima koji su 16. svibnja imali prijavljeno prebivalište i boravište na tom području, ako se njihov stambeni objekt nalazi na popisu za obnovu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u jednoj od četiri kategorije oštećenja.

HCK je zatražio od Ministarstva popis oštećenih kuća i čim ga dobije počet će s isplatom drugog dijela novčane pomoći, u ukupnom iznosu od 28 milijuna kuna. Pomoć će se također isplaćivati putem poštanskih ureda te će, kao i prvi put, biti isplaćena i novorođenoj djeci.

Izvršni direktor Robert Markt rekao je kako će pomoć dobiti stanovnici u Vukovarsko-srijemskoj županiji jer su pretrpjeli najveće štete, a HCK će novac isplaćivati na temelju odluka povjerenstava za procjenu štete, dinamikom kojom se kuće budu kategorizirale i uvrštavale na popis Ministarstva graditeljstva.

Prve isplate stradalima počet će sutra, a očekuje da će sve biti isplaćeno stanovnicima Gunje, Račinovca i drugih mjesta u roku od mjesec dana.

Što se tiče prvog dijela pomoći, od 3. do 24. srpnja iznos od po 4000 kuna po osobi primilo je 7326 osoba koje su zadovoljile kriterij prebivališta, a ne temelju podataka koje je HCK usuglasio s načelnicima svih stradalih općina. Isplaćeno je ukupno 29 milijuna kuna. Prosječno po obitelji isplaćeno je 16.000 kuna, s obzirom da na to da se broj članova obitelji kreće od 1 do 11 članova.

Za završetak isplate prvog dijela novčane pomoći potrebno je još rješiti prigovore, o kojima će u idućim danima odlučivati komisije sastavljene od predstavnika HCK-a i lokalne vlasti. U Gunji su dosad podnesena 304 prigovora, rečeno je.

Predsjednik HCK-a Josip Jelić zahvalio je svim donatorima na darovanih 65 milijuna kuna, naglasivši kako uplate HCK-u i dalje stižu.

Jedna od važnih aktivnosti HCK-a u narednom razdoblju bit će, rečeno je, pružanje psihosocijalne pomoći stradalima, pa iz HCK-a pozivaju sve koji u tome mogu pomoći da im se jave.

Komentirajte prvi

New Report

Close