Počinje inventura nelogičnih, a opterećujućih propisa

Autor: Jadranka Dozan , 06. prosinac 2016. u 22:00
Lakše otvaranje obrta jedna je od mjera iz resora M. Dalić koje će uskoro na Vladu/Goran Stanzl/PIXSELL

U HUP-Udruzi malih i srednjih poduzetnika kažu da u postojećoj regulativi ima više od 15 tisuća prekršajnih odredaba, uvelike neujednačenih i “suludo represivnih”.

Reforma postupka javne nabave je u saborskoj proceduri, a iz Ministarstva gospodarstva najavljuju još nekoliko projekata koji bi uskoro trebali olakšati život poduzetnicima.

Već do kraja godine Vladi namjeravaju uputiti prijedlog mjera za smanjenje administrativnog i regulatornog opterećenja u nekoliko područja, od otvaranja obrta do npr. sanitarno-zdravstvenih uvjeta, najavila je ministrica i potpredsjednica Vlade Martina Dalić na radnom ručku HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika. Najvažniji projekt u zoni administrativnog i regulatornog rasterećenja u 2017. bit će pak sistemski pregled zakonskih i podzakonskih propisa koji, među ostalim, uključuje i adresiranje kontradiktornih odredaba, kao i analizu načina na koji su u naše zakonodavstvo ugrađene pojedini dijelovi pravne stečevine EU. To je prilično složen posao, pripreme tj. izrada pregleda potrajat će oko pola godine, a konkretni rezultati i izmjene  izgledni su negdje u trećem kvartalu 2017.

Cilj je stvoriti sistemski mehanizam koji će trajno pratiti nove propise, kaže Dalić. Današnje stanje prenormiranosti i birokratizacije predsjednik Udruge MSP-a Petar Lovrić ilustrirao je procjenom prema kojoj današnja regulativa ima više od 15 tisuća prekršajnih odredaba. One su u velikoj mjeri  "suludo represivne", bez smislenih kriterija i neujednačene. Vladi su zato predlagali čak donošenje zakona o prekršajnim odredbama zakona. Hoće li se tako pomiriti sadržaj i forma u definiranju pravila igre, zasad se ne zna, no zato Dalić najavljuje da će se ubuduće pri donošenju zakona uvesti praksa procjene troškova koje oni znače za gospodarstvo, a ne samo za proračun, što je sada slučaj.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ima više od 15 tisuća prekršajnih odredaba, uvelike neujednačenih i “suludo represivnih”.

Nemoguće je spasiti malo i srednje gospodarstvo od tih 15.000 prekršajnih odredbi dok god ima na desetke tisuća državnih službenika – uhljeba koji svakodnevno izmišljaju takve odrebe kako bi opravdali svoje postojanje.

Kao prvo , trebalo bi smanjiti taj državni administrativni aparat.

Administracija uvijek radi loše kao da ih je 50 % premalo a u stvari ih je uvijek 50 % previše.

New Report

Close