Počinje informativna kampanja o načinu ostvarivanja potpora u poljoprivredi za 2013.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. veljača 2013. u 11:22
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Za učinkovitu primjenu i provedbu Zajedničke poljoprivredne politike u Hrvatskoj je zadužena Agencija za plaćanja u poljoprivredi .

 Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i ove godine provodi informativnu kampanju o načinu ostvarivanja potpora u poljoprivredi za 2013. godinu, a kampanja počinje 25. veljače u Osijeku i Vinkovcima, izvjestili su iz Agencije.

Prezentacije za poljoprivrednike održat će se u svim hrvatskim županijama kako bi se pružile informacije o načinu ostvarenja potpora za izravna plaćanja i određene mjere ruralnog razvoja za 2013. te dobivanju bespovratnih sredstava potpore iz IPARD programa, napominju iz Agencije koja će informativnu kampanju provoditi od 25. veljače do 8. ožujka. Podsjećaju kako od ove godine Zajednička poljoprivredna politika EU zamjenjuje dosadašnji nacionalni sustav potpora u poljoprivredi, a njenim mjerama i potporama se regulira proizvodnja i prodaja poljoprivrednih proizvoda.

Za učinkovitu primjenu i provedbu Zajedničke poljoprivredne politike u Hrvatskoj je zadužena Agencija za plaćanja u poljoprivredi koja je dobila akreditaciju za rad s financijskim sredstvima iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, a čiji će predstavnici u okviru planiranih prezentacija detaljno opisati na koji se način mogu ostvariti navedena sredstva za 2013.

Da bi ostvarili potpore poljoprivrednici moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, njihovo zemljište mora biti evidentirano u ARKOD sustavu, a životinje na gospodarstvu moraju biti upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja. Osim toga, poljoprivrednici su dužni poštovati i uvjete dobre poljoprivredne i okolišne prakse te u razdoblju od 1. ožujka do 15. svibnja trebaju podnijeti jedinstveni zahtjev za potporu putem elektroničke aplikacije AGRONET., navode iz Agencije.

Iznimno od tog razdoblja, zahtjev za krave dojilje i mliječne krave podnosi se od 1. travnja do 15. svibnja, a za ovce i koze od 1. ožujka do 30. travnja 2013. Za sve poljoprivrednike koji nisu u mogućnosti sami elektronički popuniti zahtjev, pomoć im, uz djelatnike regionalnih ureda Agencije za plaćanja, mogu pružiti i djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe i djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije, napominju iz Agencije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koja agencija,to je hrpa nesposobnih birokrata evo danas je 22.2 2013 i ne možete ih dobiti nikakvim kontaktom,ako netko uspije u mail obliku pitati šta je sa isplatom ,odgovor je još se vrši usklađivanje sa stanjem na terenu,halo gospodo birokrati ja sam pšenicu posijao 2011,uredno predao preko računa,država uzela pdv a sad je 2013 ,kažu da ne isplačuju onima što imaju duga,e gospodo ja sam dužan 500kn a porezna meni na današnj dan 3000 ne žele prebiti dug i odblokirati mi račun,dokle više mislite hebati ovaj narod,mene od iduče godine više ne budete,zatvaram opg i ne želim ništa više od vas ali vam ne budem ništa ni dao ,gamad jedna prodana i bezobzirna

New Report

Close