Počinje hrvatsko osvajanje Kuvajta

Autor: Marija Brnić , 02. veljača 2017. u 14:18
Na Kuvajt 'ciljaju' i borbena vozila Đure Đakovića/Ivica Galović/PIXSELL

U izaslanstvu će biti i predstavnik Brodotrogira, tvrtke koja je dosad neuspješno pokušavala dogovoriti poslove u Kuvajtu.

U ponedjeljak će se u Kuvajtu službeno otvoriti hrvatsko veleposlanstvo u toj državi na čije tržište posljednjih godina hrvatske tvrtke pokušavaju ući, a na kojemu su još iz predratnih godina ostale dobre reference velikih industrijskih proizvođača.  

Nedostatak diplomatskog predstavništva u tom bogatom emiratu dosad se pokazao i važnom kočnicom za brži prodor hrvatskih tvrtki i zaključenje vrijednih ugovora s državom, a jedan od vrjednijih natječaja kojeg se proteklih godina iz Zagreba pozorno pratilo i iščekivalo zaključenje ugovora, jest nabava borbenih oklopnih vozila na kojoj kao glavni konkurent slovi slavonskobrodski Đuro Đaković. Predstavnici te, ali i još nekoliko kompanija zainteresiranih za poslove s kuvajtskom državom, s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović ovaj vikend odlaze na službeni, državni posjet Kuvajtu, na kojemu će, osim otvaranja veleposlanstva, biti održan i niz sastanaka s predstavnicima vlade, resornih ministarstava, parlamenta, gospodarstva, te prijam kod kuvajtskog vođe emira Sabah al-Ahmad al-Jabir al-Sabaha.

Uz predsjednicu Grabar Kitarović u hrvatskom će izaslanstvu biti i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva i poduzetništva Martina Dalić, kao i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, te Hrvatske turističke zajednice. Od gospodarstvenika u izaslanstvu će biti i predstavnik Brodotrogira. ta je tvrtka dosad neuspješno pokušavala dogovoriti poslove u Kuvajtu i, kao i ostali predstavnici u delegaciji, nadaju se da će jačanjem političkih odnosa otvoriti i povjerenje u hrvatske gospodarstvenike. Uz Đuru Đaković, koji je na poziv kuvajtskog ministarstva obrane prije nekoliko godina dosavio ponudu za borbena vozila i već prošao sve natječajne faze, od ocjene ponuda, njihovog revidiranja, do testiranja vozila, te čeka konačnu odluku o odabiru ponuđača, u posjet Kuajtu s predsjednicom idu i čelnici karlovačkog proizvođača oružja HS Produkta, te Agencije Alan, koja će predstavljati druge proizvođače naoružanja i vojne opreme.

Kuvajt je posebno interesantan za proizvođače u obrambenoj industriji, no među onima koji su zainteresirani za poslove s tamošnjim naručiteljima je i Brodotrogir, iz kojega se čuje kako raniji pokušaji nisu bili uspješni. Pozitivno iskustvo, pak, imaju zagrebački informatičari iz tvrtke CROZ, koja, kažu, već nekoliko godina uspješno posluje u GCC regiji, uključujući Kuvajt.

"Naši projekti uključuju implementaciju IBM tehnologije i izgradnju kompleksnih informatičkih sustava za korisnike u javnom i financijskom sektoru. Želja nam je na tom tržištu prenijeti iskustva i znanja stečena na uspješnim projektima u Hrvatskoj. Vjerujemo da će ovaj posjet hrvatske diplomacije na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović pridonijeti boljem pozicioniranju hrvatskih tvrtki u arapskom svijetu, poručuje Krešimir Mudrovčić, član Uprave CROZ-a.Premda je Kuvajt bogato tržište bez razvijene vlastite poljoprivredne proizvodnje i bez vode, glavni hrvatski izvozni proizvod proteklom razdoblju bilo je obrađeno drvo, dakle poluproizvod koji je primjerice u 2015. činio tri četvrtine izvoza. Unatoč negativnom utjecaju cijene nafte posljednjih godina, zbog povećane proizvodnje ugljikovodika Kuvajt je i u prošloj godini imao ubzan gospodarski rast, a nastavak tog trenda očekuje se i u 2017.
 

Komentari (6)
Pogledajte sve


Koje je ovo po redu osvajanje Kuvajta. Svi su vec bili tamo: Mesic, Lignja, Cacic,….. Jedino sto su uspjeli je potrositi novce poreznih obveznika.

Cim netko od nasih sjedne u avion odmah osvane naslov tipa “posao je vec dogovoren”. Ta putovanja su ala Nadanov safari. U Kuvajt svakodnevno dolazi ekipa iz cijelog svjeta dogovarati poslove.

Koje je ovo po redu osvajanje Kuvajta. Svi su vec bili tamo: Mesic, Lignja, Cacic,….. Jedino sto su uspjeli je potrositi novce poreznih obveznika.

Kad ljudi naprave background check i skuže da je tip bio u ćuzukiju 10 g zbog gospodarskog kriminala još u Jugi mislim da mu je bolje da bježi. Tamo cepaju pimpeke za to.

članak= promašaj

New Report

Close