Skandinavci nude hrvatskim liječnicima početne plaće od oko 5000 eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. listopad 2014. u 16:02
Thinkstock

Sve dodatne obaveze, dežurstva i prekovremeni rad, posebno su plaćeni.

 Početnu mjesečnu plaće od oko 5000 eura nude skandinavski poslodavci hrvatskim liječnicima specijalistima za rad u njihovim zemljama, pokazale su ponude na Sajmu karijera u zdravstvu koji je danas u Zagrebu izazvao veliko zanimanje studenata medicine i specijalizanata.

Na sajmu su se predstavili poslodavci iz Švedske, Danske, Njemačke i Velike Britanije, a traže specijaliste svih profila – liječnike obiteljske medicine, psihijatre, oftalmologe, kardiologe, radiologe. patologe i interniste.

U ponudama navode da je pet tisuća eura osnovna mjesečna plaća za početnika, no sve dodatne obaveze, dežurstva i prekovremeni rad, posebno su plaćeni.

Potraga je i za medicinskim sestrama koje, primjerice, u Velikoj Britaniji mogu dobiti posao u kućnoj njezi, plaćen 14 funti po satu.

Međunarodni putujući sajam 'Karijere u bijelom' prvi put u Zagrebu je održan 2012., a organizatori ističu da je zanimanje značajno poraslo otkako je Hrvatska postala članicom EU.

Zainteresiranima je obično najveća prepreka visoki stupanj poznavanja jezika koje poslodavci traže, kaže voditeljica organizacije Sajma u Hrvatskoj Silva Karpowicz Rukavina.

Razlog je to i što je ove godine svoje usluge na sajmu predstavila Škola stranih jezika Intellecta, koja polaznike jezično priprema za samostalan rad u medicini.

Karpowicz Rukavina ističe veliko nezadovoljstvo među mladim hrvatskim liječnicima.

“Potplaćeni su, nedostaje im radnog materijala i uvjeta da bi radili medicinu 21. stoljeća. S druge strane, u Njemačkoj je oaza za mlade liječnike. S liječničkom licencom i certifikatom o znanju jezika, vrlo brzo mogu dobiti specijalizacija s najmanjom mjesečnom plaćom od 2200 eura, jeftinim smještajem za bolničko osoblje, besplatnim tečajevima poslovnog jezika. Uz to, poslodavac se brine za njihovo profesionalno usavršavanje i novčano stimulira dodatno zalaganje. Život strancima nije problem jer je danas u njemačkim bolnicama većinom multikulturalno okruženje”, kaže Karpowicz Rukavina.

O velikom interesu hrvatskih liječnika za odlazak u inozemstvo svjedoče i podatci Hrvatske liječničke komore.

Naime, od ulaska Hrvatske u EU do 1. listopada ove godine čak 755 liječnika od Komore je zatražilo potvrde za odlazak u inozemstvo. Među njima najviše je anesteziologa, ginekologa, radiologa i internista, većinom u dobi od oko 40 godina. Riječ je o specijalistima, u čije je školovanje hrvatska država utrošila više stotina tisuća kuna, a najčešće destinacije su im Njemačka i Velika Britanija, nešto manje Irska, Austrija i Švedska.

Velika je potražnja i za medicinskim sestrama, posebno u gerontologiji i njezi starijih, najtraženijim zanimanjima u zapadnoeuropskim zemljama, sa sve većim udjelom starije populacije.

Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara I tehničara kaže da je u zadnjih godinu dana na rad u inozemstvo otišlo oko 400 visokoobrazovanih medicinskih sestara, najviše u Njemačku i Irsku. Rezultat je to opće situacije u sestrinstvu i zdravstvu, u kojemu se danas u Hrvatskoj medicinskim sestrama ne priznaje VSS koeficijent, a prava sestara iz godine u godinu se smanjuju, ističu u sindikatu sestara, u kojemu raspolažu podacima s terena i svakodnevno se suočavaju s ignoriranjem sustava.

Putujući medicinski sajam organizacije Karijere u bijelom (Careers in White International) godinama regrutira medicinsko osoblje za rad u zapadnoj Europi.

Nakon već tradicionalnih sajmova u Splitu, Rijeci i Zagrebu, sutra će se sajam prvi put održati i u Osijeku. Osim u Hrvatskoj, ove će se jeseni održati i sajmovi u Španjolskoj, Portugalu, Grčkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj I Mađarskoj.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Kao i svaki koji pročitam članak u svezi rada liječnika u inozemstvu i ovaj nema veze s istinom. No ono što upada u oči je uvijek i jedino spominjanje plaće. O načinu i količini rada, očekivanjima poslodavca, odgovornosti, troškovima života i svega ostalog ako živite u stranoj zemlji se uopće ne spominje. Uglavnom sve se to shvaća prejednostavno kao da vas netko raširenih ruku čeka da dođete i da vam iskrca novac.

da su pametni nudili bi im i više samo da ne dolaze.

kao prvo, ili sam ja previdio ili opet nigdje ne piše neto ili bruto nego novinar samo lupa brojke kao da je to svejedno samo zato jer brojka kojom barata iz hrvatske perspektive zvuči senzacionalno. kao da čitam 24 sata.

drugo, krajnje je vrijeme da se napravi sustav koji neće dozvoljavati da mi financiramo zdravstvene, a i druge znanstvene i privredne, sustave drugih zemalja. naravno, ako netko samo zucne o ukidanju besplatnog školstva, bez obzira kakav se alternativni model predlaže, odmah će se javiti socijalistička omladina sa ffzg-a i prijatelji životinja, no odljev visokoobrazovanih je odljev jako puno novaca, a pretvorio se u bujicu.

Prosječna plaća u Finskoj jest 2.200 €, provjereno. Samo za usporedbu koliko je tamo sve skupo, napominjem da najeftiniji McDonalds čizburger košta 5-7 € (kod nas 1-1,3€!)!
U Njemačkoj, plaća liječnika specijalista (POČETNIKA) jest 10.000€, a skandinavci nude 5.000€ našim specijalistima. Ja to zovem drugačije od prilike.
Jer sudeći po navedenom, skandinavci doktori specijalisti imaju oko 15.000 € pa na dalje a tvrdim da oni nasi, koji tamo prodju, nisu nista losiji od njihovih.
[emo_namigusa]
A ne zaboravite da se na njihova upražnjenjena mjesta u HR primaju doktori iz Afrika & Co. sličnih zemalja. Pa uživajte u zdravstvenoj skrbi 21. stoljeća.

New Report

Close