Počelo veliko preslagivanje tržišta

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 07. ožujak 2017. u 15:43
Kvote se ukidaju od listopada/Thinkstock

I u Hrvatskoj će vlasnici šećerana tražiti prilike u raznim vidovima poslovne suradnje i povezivanja.

Proizvodnju šećera u ovoj godini očekuje najveća reforma u 50 godina jer od 1. listopada dolazi do liberalizacija tj. ukidanje kvota za šećer.

 

192,8 tisuća

tona proizvođačka kvota za Hrvatsku

Odluka o tome je na razini EU donijeta još 2013. Najave da je Tvornica šećera Viro zainteresirana za dvije šećerane u Srbiji, u vlasništvu grčkog proizvođača Hellenica Sugar Industry, potvrđuje da će ukidanje kvota dovesti do novog preslagivanja na tržištu, povezivanja kompanija i akvizicija.  Tijekom 2016. Viro u vlasničku strukturu pustio francusku grupaciju Cristal Union, jednog od vodećih proizvođača, koji sad drži 17% udjela, dok im je glavni konkurent u regiji MK Groupe potpisao predugovor o strateškome partnerstvu s Agranom AG iz Austrije,  koja je dio njemačkog Suedzuckera AG.  

 

154,7 milijuna

€ izvoz šećera RH u 2012., prije ulaska u EU

Ukidanje kvota dovodi do nove pozicije šećerana, a, kako kaže konzultantica Zvjezdana Blažić, proizvođači moraju biti svjesni kako je vrijeme visokih cijena iza nas. U tim uvjetima svi EU proizvođači šećera moraju dodatno pojačavati konkurentnost kako bi bili dovoljno profitabilni na cjenovnoj razini oko 500-550 eura/t. Analitičari predviđaju kako će zbog ukidanja kvota doći do konsolidacije proizvođača. Za neke od zemalja, koje su već sada snažno smanjile proizvodnju, očekuje se potpuni odustanak od proizvodnje kao npr. u Grčkoj ili Italiji.

 

109 tvornica

šećera bilo je u EU u 2015. godini, a 2005. čak 195

Sigurno je da će u Hrvatskoj vlasnici šećerana tražiti svoje prilike u raznim vidovima poslovne suradnje i povezivanja, tvrdi Blažić.   Tržište šećera u EU predmet je regulacije od 1968., kada su uvedene proizvodne kvote, a posljednja reforma tržišta rezultirala je smanjenjem kvote na razini EU i zatvaranjem brojnih tvornica. U EU ih je u 2015. bilo 109 tvornica, a još 2005. čak 195. U svakoj od članica koje imaju proizvodnju šećera došlo je do smanjenja broja tvornica i  koncentaracije proizvodnje.

 

19,6 milijuna

tona proizvodnja šećera u Europskoj uniji

Tako je u Francuskoj broj šećerana smanjen s 30 na 25, u Njemačkoj s 26 na 20, a Italiji na samo četiri. Na sreću, dosad Hrvatska nije slijedila trend i zadržala je proizvodnju u sve tri šećerana. Kod nas je ova industrija primjer dobre vertikalne integracije i suradnje primarnog sektora i prerade. Šećer je niz godina prvi izvozni prehrambeni proizvod. Od ulaska u EU vrijednost u izvozu šećera je manja nego prije ulaska. U 2012 smo ostvarili izvoza od čak 154,7 milijuna eura, a nakon 2013. se kreće od 77 do 92 milijuna. Ukupna proizvodnja u prethodnim godinama je u EU dosegnula 19.625.000 tona, dok se kod nas kretala do ulaska u EU na oko 222.500 tona, nakon čega je odobrena proizvodna kvota od 192.877 tona.  

Komentirajte prvi

New Report

Close