Počelo prikupljanje i odvoz mlijeka sa povišenom razinom aflatoskina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2013. u 16:53
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Paralelno sa ovim procesom tijekom dana započinje i distribucija stočne hrane farmerima kod kojih je pronađeno mlijeko sa povišenom razinom aflatoksina iz dvije tvornice stočne hrane (Belje i Žito).

Iz Ministarstva poljoprivrede su poslije podne izvijestili da su započeli s provedbom Akcijskog plana za rješavanje krize mliječnog sektora – odvozom mlijeka sa povišenim aflatoksinom u bioplinska postrojenja, a paralelno sa ovim procesom tijekom dana započinje i distribucija stočne hrane farmerima kod kojih je pronađeno mlijeko sa povišenom razinom aflatoksina. Sukladno usklađenim obvezama s industrijom mlijeka, krenula je akcija organiziranog prikupljanja i odvoza mlijeka sa povišenom razinom aflatoskina sa farmi u istočnoj Hrvatskoj u bioplinska postrojenja – Žita iz Osijeka (Novi agrar Đakovština i Farma muznih krava Mala Branjevina) te Landia iz Tordinaca, navode iz resornog ministarstva.

Paralelno sa ovim procesom tijekom dana započinje i distribucija stočne hrane farmerima kod kojih je pronađeno mlijeko sa povišenom razinom aflatoksina iz dvije tvornice stočne hrane (Belje i Žito). Za mlijeko odvezeno u bioplinska postrojenja farmere će djelomično obeštetiti Ministarstvo poljoprivrede temeljem izračuna koji će biti naknadno objavljen, napominju iz Ministarstva.

Putem sustava Ministarstva poljoprivrede (Hrvatska poljoprivredna agencija i Poljoprivredna savjetodavna služba) danas kreće i obavijest za farmere (letak) u kojoj se među ostalim nalazi i uputa za hranidbu mliječne stoke. Veterinarski inspektori i sve ostale službe Ministarstva poljoprivrede nastavljaju s akcijom analize mlijeka i stočne hrane na svim farmama za koje postoje sumnje da imaju mlijeko s povišenom razinom aflatoksina.

S obzirom da se radi o složenoj i koordiniranoj akciji, iz Ministarstva mole proizvođače mlijeka za razumijevanje te da se se pridržavaju uputa Ministarstva poljoprivrede te svih stručnih službi, državnih institucija i industrije mlijeka kako bi se problem s povišenim aflatoksinom riješio u najbržem mogućem roku. O svim rezultatima i daljnjim akcijama Ministarstvo poljoprivrede će pravovremeno izvijestiti javnost, navodi se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close