Počeli pregovori Vlade i sindikata za 1,8 mlrd. kuna

Autor: Ana Blašković , 21. ožujak 2016. u 22:00
Sindikati na sastanku u Vladi/Davor Višnjić/PIXSELL

Vladin pregovarač Božo Petrov sa sastanka je izašao zadovoljan jer su sindikati izrazili spremnost na razgovare, a idući sastanak dviju strana održat će se prvog travnja.

Vlada i sindikati javnih i državnih službi počeli su pregovore o povećanju osnovice za plaće od 6 posto koja je obećana u slučaju ekonomskog rasta prije sedam godina. Premda su uvjeti za povećanje plaća za oko 243.000 zaposlenih ispunjeni, za to nedostaje 1,8 mlijardi kuna u jučer usvojenom proračunu, a ne planira se ni u naredne dvije godine.

Božo Petrov, potpredsjednik Vlade i glavni pregovarač sa sindikatima izrazio je zadovoljstvo nakon sastanka. "Naišli smo na ljude koji će nam pomoći da onaj reformski paket koji smo započeli prije mjesec dana, unutar ove godine i završimo. Mislim da uopće neće biiti upitno hoćemo li na kraju ovog procesa biti u 'win-win' situaciji u kojoj će biti zadovoljni i predstavnici sindikata i Vlada i građani. Zato, zaista hvala na razumijevanju sindikata i za ovakav početak vođenja pregovora", izjavio je Petrov.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, rekao je da ima mjesta za pregovore u svim stavkama ako se želi da sporazum ne stupi u punom opsegu na snagu. "Svjesni smo da kada bi u potpunosti stupio na snagu da bi to bio teret za proračun koji ne bi mogao izdržati", istaknuo je Ribić. Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, poručio je kako će se pregovori za povećanje plaća u javnim službama nastaviti, a u međuvremenu će se napisati protokol prema kojem će se oni voditi.

"Sljedeći sastanak bit će u petak 1. travnja. Svjesni smo da Vlada ima poteškoće za realizaciju sporazuma odjednom i spremni smo pregovarati o dinamici provedbe samog sporazuma", rekao je Mihalinec. Sindikati ne kriju da im je važno da postoji obveza Vlade prema zaposlenicima u državnoj službi. "Hoćemo li to riješiti i kako, pitanje je – ali pregovorima moramo dati šansu", istaknuo je Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Treba ljudima sve isplatiti, oni ce novac pametnije potrosit od vlade

Pregovaraju o tome koliko će uzeti nezarađene love Realnom sektoru.

Pregovaraju o tome za koliko će još zadužiti nerođenu generaciju.

Siguran sam da ne razgovaraju o tome koliko ih treba dobiti otkaz iz Javnog sektora , jel su nepotrebni Realnom sektoru.

o cemu ovi pregovaraju kada je proracun za 2016 rekao da za njih nema novca.
dakle kostur iz ormara sdp-a je izasao, sindikati su u pravu ali necu to pravo moci i ostvariti.
ne znam kako rijesiti ovo ali politicka odgovornost sdp-a u ovome je ogromna a nista nece ispastati i nitko nece odgovarati.
I tako u nedogled jer politicke garniture nemaju bas nikavih obveza i odgovornosti a obveze koje prihvacaju kasniej nasa djeca trebaju otplacivati.

New Report

Close