Počele nove bitke za Gredeljevo zemljište

Autor: Ivan Pandžić , 18. svibanj 2011. u 22:00

Članovi Skupštine Holdinga zatražili su smjenu direktora Zagreb Centruma

Mjesec dana nakon što je Zagrebački holding ušao u posjed bivše Gredeljeve parcele u središtu Zagreba vrijedne 88 mil. eura te pet godina nakon kupnje zemljišta, gradska uprava Milana Bandića i Zagrebački holding ne znaju koji će sadržaji tu biti i kako financirati gradnju. Štoviše, čini se da je počela nova bitka oko zemljišta u kojoj se koplja lome i unutar samog SDP-a, ali i Holdinga. Glavna dilema je: prodati zemljište odmah, riješiti Holding mrtvoga kapitala ili gomilati gubitke, ali prvo provesti urbanistički natječaj koji će osigurati društvene sadržaje, a tek onda uvesti investitora.

Ništa od hitne prodaje?
Zemljište i objekti su sada u tvrtki Zagreb Centrum, posebno osnovanoj prije tri godine za razvijanje projekta. Prema odluci Uprave Holdinga, ta će tvrtka nestati, tj. bit će integrirana u Holding, što se tumači kao put k lakšoj prodaji. Izvori bliski predsjedniku Uprave Ivi Čoviću tvrde da neće biti hitne prodaje, nego da se želi učinkovitije upravljati imovinom. No direktor Zagreb Centruma Goran Krmpotić tvrdi da stalno prima upite zainteresiranih investitora. “Ima pritisaka iz Holdinga da se zemljište proda brže. Ako se tvrtka integrira u Holding, ja neću biti voditelj podružnice bez ikakvih ovlasti”, kaže. Procijenjeni gubitak za ovu godinu Zagreb Centruma je oko 10 mil. kuna, a svake sljedeće godine bit će i veći. Holding je lani imao 432 mil. kuna gubitka. Krmpotić se zalaže da već ove godine počne izrada strategije, provede se javni natječaj za izgled prostora, a da se 2014. zemljište ponudi investitorima.

Traže odštetu od Gredelja
S druge strane članovi HSLS-a koji čine Skupštinu Holdinga, Velimir Srića i Darinko Kosor, zatražili su Krmpotićevu smjenu zbog angažmana Hauske i partnera bez natječaja. Također je Zagreb Centrum ušao u bitku s TŽV-om Gredelj od kojeg traži četiri do pet milijuna kuna jer nisu na vrijeme izašli iz prostora, a ispostavit će im i milijunski račun za štetu. Posjet bivšoj tvornici otkriva da je devastirana.

Komentirajte prvi

New Report

Close