Počele konzultacije na Pantovčaku, Sinčić nije došao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. lipanj 2016. u 09:27
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Od 9 do 13 sati predsjednica će održati ukupno 17 sastanaka, kako sa nezvisnim zastunicima i predstavnicima manjina, tako i s klubovima stranaka. Nakon konzultacija obratit će se javnosti, najvjerojatnije oko 13.30 sati.

Razgovorom sa zastupnicima HDSSB-a, Branimirom Glavašom i Josipom Salapićem, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak je na Pantovčaku počela konzultacije sa saborskim zastupnicima i klubovima zastupnika nakon što je u četvrtak Hrvatski sabor opozvao premijera Tihomira Oreškovića te je time pala Vlada.

Prvi koji je trebao doći već u 9 sati – Ivan Vilibor Sinčić, nije se pojavio na sastanku.

Od 9 do 13 sati predsjednica će održati ukupno 17 sastanaka, kako sa nezvisnim zastupnicima i predstavnicima manjina, tako i s klubovima stranaka. Nakon konzultacija obratit će se javnosti, najvjerojatnije oko 13.30 sati.

Predsjednica je konzultacije sazvala temeljem svojih ustavnih ovlasti, kako bi vidjela ima li netko potporu dovoljnog broja saborskih zastupnika da bude novi mandatar Vlade ili prevagu imaju oni koji se zalažu za samoraspuštanje Sabora.

S padom Vlade počeo je, naime, teći rok od 30 dana u kojemu, prema Ustavu, stranke mogu pokušati formirati novu parlamentarnu većinu i imenovati novoga premijera i Vladu ili će u suprotnom doći do izvanrednih parlamentarnih izbora, koji će se održati i ako se natpolovična većina saborskih zastupnika izjasni za samoraspuštanje Sabora.

Mandat za sastavljanje Vlade predsjednica povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno njih 76.

Ako mandatar u roku od 30 dana ne dobije povjerenje Sabora, njegov predsjednik Željko Reiner o tome treba obavijestiti predsjednicu Grabar-Kitarović koja potom odmah treba donijeti odluku o raspuštanju Sabora i istovremeno raspisati prijevremene parlamentarne izbore, najranije 30, a najkasnije 60 dana  od raspuštanja Sabora.

HDZ je najavio da će u Saboru okupiti novu većinu koja će za mandatara podržati dosadašnjeg ministra financija Zdravka Marića.

No, postoji i inicijativa za samoraspuštanjem Sabora koju su pokrenuli Hrvatski laburisti i čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Ta inicijativa za sada formalno ima samo četiri potpisa zastupnika, no, s obzirom na do sada iskazane stavove u javnosti, za raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora moglo bi glasovati više od potrebnih 76 zastupnika.

Za raspuštanje Sabora je i SDP, koji sa svojim koalicijskim partnerima ima 56  zastupnika, također i tri IDS-ova zastupnika te nezavisni Stipe Petrina.

Most za raspuštanje Sabora ima potpise svojih 12 zastupnika, no predat će ih ako se postigne dogovor da novi izbori budu u rujnu

Potporu za raspuštanje Sabora i nove izbore najavili su i HDSSB te Hrid, koji zajedno imaju četvero zastupnika, a i nezavisna Gordana Rusak potvrdila je da je za nove izbore.

Prema neslužbenim informacijama objavljenima u medijima, postignut je načelni  dogovor SDP-a i Mosta da se Sabor samoraspusti 15. srpnja, kada je i posljednji dan njegovog proljetnog zasjedanja, pa bi tako s obzirom na rokove, izbori najranije mogli biti u nedjelju, 24. kolovoza, a najkasnije u nedjelju, 11. rujna.

 Sve dok se ne formira nova Vlada, bilo stvaranjem nove saborske većine koja će ju podržati, bilo nakon novih izbora, u Banskim je dvorima Oreškovićeva Vlada koja obavlja „tehničke“ poslove, odnosno ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti, kao ni zaključivati ugovore značajnije vrijednosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close