Počela peta runda pregovora oko Ine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2014. u 11:38
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Peta pregovaračka runda Vlade i MOL-a o Ini započela je danas oko 11 sati u državnoj rezidenciji u Visokoj ulici u Zagrebu.

Peta pregovaračka runda Vlade i MOL-a o Ini započela je danas oko 11 sati u državnoj rezidenciji u Visokoj ulici u Zagrebu, a iz MOL-a poručuju da žele čuti detalje od hrvatske strane o prijedlogu korporativnog upravljanja Inom i stavove o ostalim važnim poslovnim pitanjima.

Vladin tim vodi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a MOL-ov izvršni direktor Jozsef Molnar.

"Zadovoljstvo mi je ponovno se vratiti u Zagreb s pregovaračkim timom MOL grupe. Nadamo se danas nastavku naših razgovora s pregovaračkim timom hrvatske Vlade i nadamo se da ćemo dobiti odgovore na različita važna pitanja“, kazao je uoči početka pregovora Dominic Koefner, potpredsjednik MOL grupe zadužen za korporativne komunikacije.

Kako dodaje, MOL-ov pregovarački tim nada se čuti od ministra Vrdoljaka službeni stav Vlade vezan uz prijedlog korporativnog upravljanja Ininog Nadzornog odbora.

„Također, željeli bismo čuti od ministra je li dekonsolidacija Ine iz MOL-ovih financijskih izvješća preduvjet za hrvatsku Vladu. Ujedno, htjeli bismo konačno dobiti mogućnost detaljnije raspraviti poslovna pitanja“, rekao je Koefner uoči početka pregovora.

Kako je dodao, u skladu s prijašnjim obećanjima, MOL-ovi pregovarači također su vrlo zainteresirani da čuju ministrove preporuke oko poboljšanja regulatornog okruženja u Hrvatskoj.

Dva najveća dioničara Ine – hrvatska Vlada, koja ima 44,84 posto dionica, i MOL, koji ima 49,08 posto, službene su pregovore o Ini započeli sredinom rujna prošle godine, a do sada su održana četiri pregovaračka kruga. Dosdašnji pregovori su pokazali da je za hrvatsku stranu najspornije pitanje korporativnog upravljanja.

U MOL-u, pak, najspornijim smatraju pitanje plinskog biznisa jer tvrde kako Hrvatska nije ispunila ugovore iz 2009. o preuzimanju plinskog biznisa, a potom i pitanja o investicijama, razvoju i maloprodaji te povećanju efikasnosti poslovanja Ine.

Prvi sastanak pregovarača Vlade i MOL-a održan je 18. rujna prošle godine kad su predstavnici Vlade i MOL-a usuglasili da će pregovorima biti obuhvaćena budućnost korporativnog upravljanja, kontrola troškova, investicije i raspodjela dobiti, istraživanje, razvoj i proizvodnja nafte i plina te plinsko poslovanje.

Pregovori su nastavljeni 8. studenog, a taj je sastanak potvrdio različita gledišta i razmimoilaženja Vladinih i MOL-ovih pregovarača.

Treća runda pregovora Vlade i MOL-a održana je 16. siječnja ove godine i pregovarači su taj susret ocijenili puno kooperativnijim nego su to bili prošli, a ponajprije se razgovaralo o istraživanju i proizvodnji, tj. Ininom 'upstream' biznisu.

Nakon četvrtog susreta održanog 7. svibnja, pregovorači su izjavili kako žele ubrzati pregovore. No potom su se pojavili novi problemi koji opterećuju pregovore, kao što je pravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu za korupciju prilikom davanja upravljačkih prava MOL-u u Ini nesrazmjernih MOL-ovom dioničkom udjelu te najava da bi Vlada mogla od MOL-a otkupiti njegov udjel u Ini.

Komentirajte prvi

New Report

Close