Pobuna protiv Marićevog udara na male tvrtke, poduzetnici na nogama, očitovao se i sam ministar

Autor: Poslovni.hr , 18. kolovoz 2018. u 13:00
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Nakon što je jučer otkriveno da je u javnu raspravu upućen prijedlog zakona prema kojemu bi vlasnici – direktori tvrtki morali imati najmanje 10 tisuća kuna mjesečne plaće, brojni hrvatski poduzetnici pobunili su se protiv toga. Reagirala je i Hrvatska udruga poduzetnika.

Ministar financija Zdravko Marić tvrdi, pak, kako je namjera zakona spriječiti zlouporabe koje su uočili proteklih godina, prenosi Index.

"Za prave male poduzetnike, koji vrijedno privređuju, koji požrtvovno rade, praktički neće biti nikakvih promjena, osim na bolje. Ponavljam, ove promjene su prije svega da se ciljaju i pogode zlouporabe koje smo uočili", rekao je Marić.

Na pitanje kako će razgraničiti na koga će se to odnositi odgovara: "Naravno, kad vi činite jednu mjeru da nekome nešto olakšate, netko drugi to prepoznaje kao način da izbjegne porezne propise."

"Osim poduzetništva, imamo i nešto što neki smatraju poduzetništvom, a seže u sferu zlouporaba. Konkretnom promjenom je bila intencija dirati i tangirati zlouporabe koje smo uočili proteklih godina. Danas imamo oko 175 tisuća članova uprava, od njih svega 460 je prijavljeno kao član uprave, a da nije bilo u radnom odnosu s tim poduzećem. Imamo 65 tisuća članova uprave koji su i članovi uprave i u radnom odnosu s tim trgovačkim društvom.. A preko sto tisuća članova uprava, koji su članovi uprave i direktori, koji su osigurani po nekoj drugoj osnovi, bilo zaposleni negdje drugdje, bilo da su osnovali svoj OPG, bilo da su obrtnici,… .

Kao što vidite imamo vrlo kompleksnu situaciju, moram opet jasno ponoviti, za one članove uprave odnosno direktore koji su prijavljeni na puno radno vrijeme ove zakonske izmjene zapravo nisu predviđene. Na njih se to ne bi trebalo niti odnositi. Dakle, ono na što ciljamo su pojavni oblici koje smo vidjeli, to je bila npr. ona situacija da se dobar dio njih prijavljivao na minimalne plaće, a ono što smo vidjeli u proteklom razdoblju je da su bili prijavljivani na nepuno radno vrijeme. Vi danas u RH za 12 minuta prijave u trgovačkom društvu, odnosno 48 kuna mjesečno imate pravo na puno zdravstveno osiguranje i na mirovinski staž. To je taj element na koji smo ciljali. Jer imate vrlo neravnopravan položaj obrtnika u odnosu na trgovačka društva", kazao je Marić.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) reagirali su u subotu na predloženu izmjenu zakona o doprinosima vezanu za povećanje koeficijenta za izračun mjesečne osnovice za obračun doprinosa direktorima, istaknuvši da se nacrt treba temeljiti na procjeni učinka propisa te vjeruju da će u dijalogu s resornim ministarstvom dobiti alternativni prijedlog.

Ministarstvo financija u četvrtak je pustilo u javnu raspravu prijedloge izmjena niza poreznih zakona, među kojima i nacrt prijedloga o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima.

Između ostalog, Ministarstvo u sklopu toga predlaže povećanje koeficijenta s 0,65 na 1,1 koji se množi s prosječnom plaćom radi utvrđivanja mjesečne osnovice za obračun doprinosa za osiguranika koji s poslodavcem ima ugovoren rad u punom radnom vremenu, a istodobno je kod tog poslodavca član uprave ili izvršni direktor ili upravitelj zadruge.

>> Zbog eskivaža u sustav PDV-a čim se prijeđe 300.000 kuna

Time bi se izjednačila ta mjesečna osnovica s onom za osiguranike s osnova samostalne djelatnosti obrta, koji utvrđuju dobit od samostalne djelatnosti te umanjila razlika u visini obveznih doprinosa između navedenih, pojašnjavaju iz Ministarstva.

U HUP-u smatraju da će povećanjem koeficijenta u izračunu mjesečne osnovice za obračun doprinosa članovima uprava i/ili direktorima značajno utjecati na poslovanje malih i mikro poduzetnika i onih koji se sa svojim poslovnim idejama tek nastoje pozicionirati na tržištu.

„Hrvatska udruga poslodavaca stoga smatra da se nacrt treba temeljiti na procjeni učinka propisa i vjeruje da će u dijalogu s resornim ministarstvom dobiti alternativni prijedlog. I u ovom slučaju, kao i u drugim najavama izrade zakona i akata, HUP ukazuje na važnost analize, odnosno, pripremu procjene učinka propisa prije samog donošenja zakona kako bi se pravovremeno sagledale posljedice takvih zakonodavnih odredbi u primjeni“, izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Predložene izmjene porezni zakona u javnoj su raspravi do 6. rujna.

Izmjene zakona konkretno znače da bi vlasnici poduzeća morali obračunavati doprinose na plaću predsjednika ili člana uprave na dvostruko veću osnovicu nego što su je imali ove godine (umjesto 5213 na približno 9500 kuna), što će biti posebno veliki udar na poduzetnike/početnike koji bez 11 tisuća kuna mjesečnog prihoda ne trebaju ni početi raditi jer neće imati dovoljno novca da sami sebi isplate toliku plaću i uplate doprinose.

 

Komentari (18)
Pogledajte sve

pokazite podatke za medijan placa (drugacija mat. operacija racunjana raspodjele vrijednosti) u RH.
pa cete vidjeti koliko je “prosjek” realan broj.
kladio bih se da je medijan oko 3800 kn

i nakon “nove reakcije ministra” i dalje se ne vidi kako ce ovi posteni izbjeci da im place narastu na 10.000 kn.
pa zar stvarno ministar misli da samo maloumni i da ne znamo niti citati misli koja dade u intervjuima a koje jedino on shvaca na na svoj nacin?
nakon todexa gdje nista nije znao, prica se okrece-sada on zna ali sada mi ne znamo nista.


ako ima zlouporaba onda neka se kaze koje su to zlouporabe poimence i koje tvrtke to rade.
I neka se te tvrtke kazne.
ali ocito ova vlast nema snage nista kazniti jer je sve dozvoljeno (sto legalno po zakonima koje su genijalci donijeli ili po sivim ovlastima koje vladaju u hrvatstanu).
ovako ispada ko nekada u komunizmu: "neki drugovi ili neke pojave" bez imena ili vlasnika.
jadno maricu da jadnije ne moze biti.
a ocito ste u svojoj pohlepi vidjeli da taj micro sektor jos jedini rukuje s realnim novcem pa je tako dosao u vas fokus kao idealan harac za vase neutazive potrebe.
dao bog da sto prije odete s vlasti
objasnite kako opravdavate da postoje firme koje rade bez zaposlenih? Kako je to moguce???

I kako je moguce da neka osoba otvori 20 firmi i kako jedna propadne otvara novu a dugove drzavi ne placa nitko….to vas ne brine jer su sve to vasi pajdasi iz stranaka …ali ovi koji imaju istu firmu po 10 godina i koji uredno placaju poreze….e te treba "nagraditi" za takvo ponasanje da opet placaju najvise i snose sav teret vasih genijalnih odluka.

sramite se!


Nevjerojatno, uocene su zlouporabe pa onda necemo te kaznjavati, nego sve, majko mila, nisam privatnik, planiram, ali ako ovo prodje, ne planiram, kakav genije

Ljudi, put pod noge i firme osnivati u slovackoj, sloveniji, luxemburgu itd.

New Report

Close